Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Asya ve Avrupa Kadın Müzeleri Konferansı yarın başlıyor

Bu yıl ilki düzenlenecek olan Asya ve Avrupa Kadın Müzeleri Konferansı yarın İstanbul’da başlıyor. Konferansın tanıtımı için bugün bir basın toplantısı gerçekleştirildi.

İstanbul Kadın Müzesi ve Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi’nin (Su Gender) işbirliğiyle hazırlanan Asya ve Avrupa Kadın Müzeleri Konferansı’na İstanbul Salt Galata ev sahipliği yapacak. “Feminist Pedagoji: Müzeler, Hafıza Mekanları ve Hatırlama Pratikleri’’ başlığıyla 18-20 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek konferansa dünyanın birçok ülkesinden önemli isimler katılacak. Konferans ayrıca, dünya çapında 19 kent ve 21 uluslararası kurum arasında geniş bir bilgi ve iletişim ağı kurulmasına öncülük etmeyi amaçlıyor.

(Kamera & Kurgu: Egemen Gök)

“Kadın müzeleri toplumsal cinsiyet bağlamında yeniden gözden geçirilecek”

Bugün düzenlenen basın toplantısında Uluslararası Müzeler Konseyi Başkanı Suay Aksoy, İstanbul Kadın Müzesi Küratörü Meral Akkent, Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi’nden Ayşecan Terzioğlu ve İstanbul Kadın Kültür Vakfı Başkanı Gülümser Yıldırım konferansın tanıtımını yapıp, soruları yanıtladı.

Bu konferansta bir hafıza mekanı olan kadın müzelerinin diğer hafıza mekanlarıyla bir araya gelip deneyim alışverişi yapacağı, hafıza mekanlarının ve hatırlama pratiklerinin toplumsal cinsiyet bağlamında yeniden gözden geçirileceği vurgulandı. Konferansın müzeler, hafıza mekanları ve toplumsal hatırlama pratiklerinde geliştirilen feminist pedagojik yaklaşımı, araştırmacılar, katılımcılar ve sivil toplum çalışanlarını bir araya getirerek tartışmayı amaçladığı da belirtildi. Katılımcılarla yürütücüler arasında interaktif bir şekilde gerçekleştirilecek konferans sadece konuşmalarla sınırlı kalmayacak, atölye çalışmalarından sergiye, hatırlama sohbetinden hafıza yürüyüşlerine kadar geniş bir yelpazede etkinliklere sahne olacak.

‘’İfşa Etmeden?’’

Konferansın belki de en çok ilgi çekecek bölümü, İstanbul Kadın Müzesi tarafından hazırlanan ve konferansın son günü açılışı yapılacak ‘’İfşa Etmeden?’’ sergisi olacak. Bu sergide şiddet içeren bir tarih veya hafızanın nasıl şiddet fotoğrafları kullanılmadan anlatılabileceği, dünya kadın müzelerinin geçmiş sergilerinden örneklerle gösterilecek.

Konferansın Programı

  1. 1. gün (18 Ekim 2018): Açılış konuşmaları, Başka bir dünya için feminist hikâye anlatıcılığı, Sınırları aşma pratiği olarak feminist hikâye anlatıcılığı, Feminist arşiv oluşturma.

2. gün (19 Ekim 2018): Şehri yeniden hatırlamak, Kadın Tarihi-Kadın Hikâyeleri, Hatırlama pratikleri sohbeti.

3. gün (20 Ekim 2018): Balat Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşü, Geleceği İnşa sohbeti ve çeşitli atölyeler.

Programla ilgili detaylara bu adresten ulaşabilirsiniz. Ayrıca ücretsiz olan konferansa katılmak için yine bu siteden katılım formunu doldurabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.