Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kırım’da üniversite saldırısı; öğrenci toplu katliam yaptı

Rusya’ya bağlı Kırım’daki Kerç Teknik Üniversitesi’nde, okulun bir öğrencisi tarafından gerçekleştirilen silahlı saldırıda 19’dan fazla ölü ve 40’a yakın yaralı var. Başlangıçta terör saldırısı sanılan okul baskınının, öğretmenlerine kızan bir öğrencinin intikam eylemi olma ihtimali ağırlık kazandı.

The Guardian’ın görgü tanıklarına dayandırdığı haberine göre saldırgan, okulun koridorlarında dolaşarak sınıf arkadaşlarını ve öğretmenlerini cephanesi bitene kadar vurmaya devam etti. Rus hükümetine bağlı kaynakların çelişkili raporları yüzünden kesin olmamakla beraber saldırı sırasında bir bombanın da patlatılmış olabileceği söyleniyor. Bomba imha ekipleri ise, üniversitede başka patlayıcı mekanizmaları etkisiz hale getirdiklerini söyledi.

Rusya’nın 2014’te ilhak ettiği Kırım’a yönetici atadığı Sergei Aksyonov, saldırganın kimliğini Vladislav Roslyakov olarak açıkladı. Kerç Teknik Üniversitesi’nde eğitim görmekte olan 18 yaşındaki Roslyakov olay yerinde kendini vurarak intihar etti. Saldırının neden yapıldığı yetkililer tarafından açıklanmamış olsa da Rus medyasındaki haberlere göre, Roslyakov arkadaşlarına “öğretmenlerine kızgın olduğunu ve onlardan intikam almak istediğini” söylemiş.

Saldırgan kısa süre önce avcılık ruhsatı almış

Bu tarz okul saldırıları, silah edinmenin ABD gibi ülkelere göre daha zor olduğu Rusya’da çok fazla yaşanmamıştı.
Bölgesel yetkililer Rosyakov’un, kısa bir süre önce avcılık ruhsatı aldığı ve bu sebeple saldırıda kullandığı silahları yasal bir biçimde elde etmiş olabileceğini belirtti.

Hükümete bağlı olarak çalışan Ulusal Terörle Mücadele Komitesi açıklamalarında üniversitede patlayan bombanın içinde şarapnel gibi hareket etmiş metal şeritler taşıdığını söyledi. Fakat öldürülenlerin çoğunun ölüm sebebinin kurşun yaraları olduğu açıklanırken birden fazla saldırgan olma ihtimali üzerinde de duruldu.

Saldırı Kırım’ın yeni yapılan 19 kilometrelik bir köprüyle Rusya’ya bağlanan şehri, Kerç’te gerçekleşti. Yaşanan saldırı, kentin konumu itibariyle hâlihazırda terörist saldırılara karşı tetikte olan Rus yetkililerini alarma geçirdi. Kırım, Rusya tarafından 2014 yılında Ukrayna’dan ilhak edildi ve yarımadanın güvenliği o zamandan beri Moskova için önemli bir gündem maddesi oldu.

Saldırının ardında Ukrayna’nın olduğu iddiası bazı Rus politikacılar tarafından hemen ortaya atıldı. Fakat saldırgan hakkındaki bilgiler arttıkça, saldırının motivasyonunun saldırganın okula karşı hoşnutsuzluğu ve kızgınlığı olduğu fikri kabul görmeye başladı.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile birlikte Rusya’nın güneyindeki Soçi kentinde bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine baş sağlığı diledi ve soruşturmanın en ciddi şekilde gerçekleştirilmesini emretti. Ukrayna ise Kırım sınırındaki güvenliğini artırdığını açıkladı.

Okul müdüründen Beslan katliamı göndermesi

Okul müdürü Olga Grebennikova, 2004 yılında İslamcı militanlar tarafından Beslan’da bir okulda gerçekleştirilen ve 330’dan fazla kişinin ölümüne sebep olan saldırıyı referans göstererek “Beslan’da olduğu gibi gerçek bir terör saldırısıydı” dedi. Kerchnet adlı haber sitesinde paylaşılan videoda Grebennikova şöyle konuştu: “Çok fazla ceset vardı, çok fazla çocuk cesedi vardı. Saldırgan otomatik silahlarla koşuyordu ve ben ne olduklarını anlamadım. İkinci katta ofislerin kapılarını açıp insanları vuruyordu, bulabildiği herkesi vurdu. Şu an benim yerimde de bir ceset olabilirdi. Bütün insanlarım öldürüldü. Öğrenciler ve çalışanlar öldürüldü.”

Soruşturma Komitesi de önce Kerç saldırısını bir terör eylemi olarak ilan etti, ancak daha sonra gelen bilgilerle eylemi “kitlesel katliam” olarak yeniden sınıflandırdı. Rus medyasında ise olay ilk olarak gaz sıkışmasından dolayı gerçekleşen bir patlama olarak verilmişti.

Rusya’da en son yaşanan kitlesel katliam, Nisan 2017’de Kırgızistan’dan gelen bir Rus vatandaşının St Petersburg metrosunda kendisini patlattığı ve kendisi de dahil olmak üzere 16 kişinin öldüğü olaydı.

3 günlük yas ilan edildi

Kırım’da saldırıda ölenler için üç günlük yas ilan edildi. Rus yetkililer ise yarımadaya 12 doktor gönderdi ve yaralılardan bazılarının tedavi için Moskova’daki hastanelere götürülmesinin planlandığını açıkladı. Hükümet ayrıca tedavi masraflarının kendileri tarafından karşılanacağına ve saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödeneceğine dair söz verdi.

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.