Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brezilya’nın aşırı sağcı başkan adayı Bolsonaro: “Sokaklarda askeri güçleri kullanacağım”

Brezilya’da 28 Ekim Pazar günü yapılacak devlet başkanlığı seçiminin favorisi olan aşırı sağcı aday Jair Bolsonaro, seçimleri kazandığı takdirde rutin sokak devriyeleri için askeri güçleri kullanacağını söyledi.

The Guardian’da yer alan habere göre, geçen pazar günü çıktığı bir televizyon programında ülkesinin “bir savaşta” olduğunu ifade eden Bolsonaro, suçla ve suçlularla mücadele etmek için sokaklara askeri güçleri çıkartma düşüncesini dillendirdi. Haberde, ırkçı, homofobik ve kadın düşmanı nefret söylemi içerikli yorumlarla suçlanan ve kutuplaştırıcı bir dil kullanan Bolsonaro’nun çeşitli önerileriyle politik yozlaşma ve şiddet içerikli suçlardan bıkmış seçmenlere çekici geldiği belirtildi.

1964-1985 arasındaki askeri diktatörlük dönemini sık sık özlemle anan Bolsonaro bireysel silahlanmanın yasallaştırılması, tecavüzcülerin hadım edilmesi gibi radikal projelere sahip. Asker kökenli Bolsonaro’nun vaat ettiği dikkat çekici adımlar bunlarla da sınırlı değil. Suç oranlarının gittikçe arttığı ülkede Bolsonaro, şiddet içerikli suçları kaba kuvvetle çözmeyi planlıyor.

Ancak Bolsonaro’nun asker planı ilk kez gündeme gelmiyor. Rio de Janeiro’da gerçekleştirilen 2016 Olimpiyat Oyunları’ndan bir yıl sonra, Ağustos 2017’de, federal hükümet şiddet içeren suçların önünü alabilmek için şehre 8.500 asker yollamıştı. Askeri yetkililer ise şehirdeki şiddet olaylarının bastırılması sürecinin parçası olmak istemediklerini dile getirmişti.

 

Son anketlere göre Bolsonaro, İşçi Partisi’nin adayı Haddad’ın hâlâ çok önünde gidiyor. 

Son dönemeçte Bolsonaro açık ara önde

Seçimlerin 2. turuna bir hafta kala Bolsonaro taraftarları geçen pazar, Sao Paulo, Rio de Janeiro ve Brasilia başta olmak üzere Brezilya’nın büyük şehirlerinde gövde gösterisi yaptı. Anket şirketleri son veriler ışığında, 63 yaşındaki, yedi dönem kongre üyeliği yapmış Bolsonaro’nun, İşçi Partisi’nin adayı Fernando Haddad’ın yüzde 18 puan önünde seçimi kazanacağını öngörüyor. Aradaki olası oy farkını kapatmaya çalışan Haddad ise son kozlarını oynuyor. Haddad geçen pazar yaptığı açıklamada, ülkenin sosyal yardım programı olan Bolsa Família üzerinden yapılan yardımların yüzde 20 oranında artırılacağı sözünü verdi.

İlk turda ne olmuştu?

Brezilya’nın hapisteki eski devlet başkanı ve İşçi Partisi lideri Lula da Silva’nın yarışa sokulmadığı seçimlerin 7 Ekim’deki ilk turunda, Sosyal Liberal Parti’nin adayı Bolsonaro yüzde 46.3’lük oy oranıyla birinci çıkmış; en güçlü rakibi Haddad ise yüzde 28.8 oranında oy almıştı.

 

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.