Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Deniz üzerindeki en uzun köprü Çin’de açıldı: Hong Kong’lular karşı, aktivistler “güç gösterisi” diyor

Dünyanın deniz üzerindeki en uzun köprüsü Hong Kong-Zhuhai-Macao, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından açıldı. 55 kilometre uzunluğundaki köprünün maliyeti ise 20 milyar dolar. Köprünün yapımından önce 4 saat süren Hong Kong-Zhuhai yolculuğunun 45 dakikaya ineceği belirtiliyor.

 

Hong Kong halkı köprüye sıcak bakmıyor

Yapım aşaması yaklaşık 10 yıl süren köprünün ABD’nin San Francisco kentindeki Golden Gate köprüsünden 20 kat daha uzun olduğu belirtildi. Nakliye araçlarına, taksilere ve özel araçlara da açık olacak olan köprüden 2030 yılına kadar günde 29 bin araç ve 126 bin yolcu geçmesi planlanıyor. Özel araç sahiplerinin köprüden geçmek için daha önceden başvuru yapıp geçiş belgesi alması ve 21 dolar ödemesi gerekiyor.

Çin’in güney kıyısında bulunan ve İngiliz sömürgesi olan Hong Kong, 30 Haziran 1997’den bu yana Çin Halk Cumhuriyeti’ne bağlı bir özel yönetim bölgesi. Finans merkezi Hong Kong’da yaşayan halk, köprünün açılmasına sıcak bakmıyor. Onlara göre Çin, bu köprü sayesinde Hong Kong’u kendine çekmeyi hedefliyor. Bazı aktivistler de köprünün bir güç gösterisi olduğu düşünüyor. Ancak köprünün Hong Kong, Macau ve Zhuhai’nin daha da zenginleşmesini sağlayacağını düşünenlerin sayısı da hayli fazla.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.