Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

WhatsApp, Hindistan’da linçlere sebep olan sahte haberlerin önüne geçmek için kampanya başlattı

WhatsApp, dünyada en çok kullanıcısının olduğu Hindistan’da sahte haberler ve bu haberler yüzünden oluşan linç kültürünün önüne geçmek için, şehirlerde ve köylerde eğitim vermeye başladı. Küçük bir tiyatro grubu olarak gezen ekip, gittikleri yerlerde insanlara sahte haberleri nasıl teyit edebileceklerini, nasıl önlemler alabileceklerini ve WhatsApp’ı sorumlu bir şekilde nasıl kullanabileceklerini anlatıyor.

Kampanyanın yanı sıra WhatsApp, Hindistan’a yönelik bir dijital okuryazarlık müfredatı geliştirmek için gazete ve radyo kampanyaları başlattı. Delhi merkezli kâr amacı gütmeyen Dijital Güçlendirme Vakfı (Digital Empowerment Foundation) ile işbirliği yapan şirket ayrıca, polis ve kolluk güçlerine, WhatsApp’ı işlerini kolaylaştırması için nasıl kullanmaları gerektiği konusunda eğitimler veriyor.

70 linç girişiminde 30’da fazla ölüm

IndiaSpend veri portalınına göre, WhatsApp’taki sahte haberler ve söylentiler, Mart 2017’den bu yana yaklaşık 70 linç girişiminde 30’dan fazla kişinin ölümüne yol açtı. Hükümet yaşananlar için Facebook ve WhatsApp üzerinde bir süredir baskı kuruyordu.

Başlatılan bu eğitim kampanyası, kâr amacı gütmeyen bir kuruluşun düzenlediği etkinlik değil; milyoner Mukesh Ambani’nin sahibi olduğu telekom şirketi Reliance Jio ile beraber düzenleniyor. Reliance Jio ise geçen sene 20 dolarlık JioPhone adında bir akıllı telefonu piyasa sürmüştü. JioPhone ile özellikle WhatsApp kullanımı özendiriliyordu. Alt gelir grubuna dahil olan milyonlarca Hinti internete ilk kez bağlayan JioPhone’da WhatsApp’ın nasıl kurulacağı ve kullanılacağı ile ilgili eğitimler de bu kampanyanın bir parçası.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.