Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yapay zekâ tarafından yapılan tablo 432 bin dolara satıldı

Yapay zekâ tarafından yapılan bir tablo, bir süredir New York’taki müzayede evi Christie’s’in salonunda duruyordu. Dün satışa konulan Edmond de Belamy isimli çalışma tahmin edilenin 40 katı bir rakama, 432.500 dolara alıcı buldu. 7 dakika süren açık artırmaya telefonla katılarak tabloyu satın alan kişinin kim olduğu açıklanmadı. Satışa katılanlardan bir kişi Fransa üzerinden online, iki kişi telefonla ve bir kişi de salondan teklif verdi.

İlk bakışta üzerinden süngerle geçilmiş gibi duran portre, Fransız Obvious kolektifi tarafından üretilen bir algoritmayla yapıldı. Kolektifte, sanatla çok da alakası olmayan 3 kişi arasında yapay zekâyla ilgili bölümde okuyan bir öğrenci ve iki finans mezunu yer alıyor.

Sergi salonunda Edmond de Belamy portresinin hemen yanında duran Andy Warhol ve Roy Lichtenstein işleri 75 bin ve 85 bine satılırken, yapay zekâ ürünü bu iki işin toplamının iki katına satıldı. Christie’s böylece dünyadaki ilk yapay zekâyla üretilen eser satışını gerçekleştiren müzayede evi oldu.

Obvious kolektifinden yapılan açıklamada, “Heyecan verici bir an yaşıyoruz. Bu satışın, öncülerimizin ve iş arkadaşlarımızın hayranlık uyandıran çalışmalarına ışık tutmasını umuyoruz” denildi.

İntihal suçlaması

Tablo üzerinden birçok tartışma da başladı. Robbie Barrat isimli sanatçının yazdığı kodu modifiye ederek kullandığını açıklayan grup intihalle (aşırma) suçlandı. Grup ise Twitter üzerinden Barrat’a verdiği cevapla, kendisiyle zamanında iletişime geçtiklerini ve onayını istediklerini, internet sitelerinde Barrat’a kredi verdiklerini ve röportajlarında ondan ilham aldıklarını söylediklerini hatırlattı.

Tablo için kullanılan teknoloji Generative Adversarial Networks kısaca GAN, binlerce görüntüyü taradıktan sonra yapay zekânın kendi üretimini yapmasına dayanıyor. Edmond de Belamy tablosu, 11 parçalık “Belamy Ailesi” koleksiyonunun bir parçası. Kolektif, tablonun altında imza olarak kullandıkları algoritma formülünü kullanmış.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.