Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de sivil halk, göçmenlerin girişini engellemek için silahlanıp Meksika sınırına ilerliyor

Meksika üzerinden ABD’ye ulaşmaya çalışan Orta Amerikalı göçmen kafilelerine karşı sivil halk, ABD Başkanı Donald Trump’ın çağrısına kulak vererek silahlanıp Meksika sınırına ilerlemeye başladı.

Washington Post’un haberine göre, ABD’de bazı sivil gruplar silahlarını kuşanıp ülkenin Meksika sınırına doğru yola çıktı. Milislerin elinde gece görüş gözlükleri ve insansız hava araçları bile bulunuyor.

Meksika sınırından gelen göçmen akınına karşı kurulan ve şimdilik yaklaşık yüz gönüllüsü bulunan Teksas Gönüllü Askerler Projesi’nden Shannon McGauley, “Bakıp göreceğiz. Gerekli olduğunda her türlü yardıma hazırız. Kendimizi önceden kanıtladık, gelecekte de kanıtlayacağız” diye konuşuyor.

“Burası Teksas, adamım”

McGauley, aralarına katılmak isteyenler hakkında bir sayı veremeyeceğini, telefonunun yedi gündür susmadığını, pek çok eyaletten katılımın olduğunu ve hatta Kanada’dan bile iki kişinin kendilerine katıldığını söylüyor. Silahlanıp silahlanmadıkları sorulduğunda ise McGauley kahkaha atarak, “Burası Teksas, adamım” diyerek cevap veriyor.

McGauley ve gibileri, Trump’ın “istila” olarak tanımladığı Meksika’nın güneyinden ABD’ye ilerleyen göçmen kafilesine karşı düzeni yeniden tesis etme ve ülkeyi koruma çağrısına kayıtsız kalmadı. Trump ısrarla kuzeye ilerleyen çocuk, kadın ve ailelerin arasında “ne idüğü belirsiz Ortadoğulular”, “çok çetin savaşçılar” ve çok sayıda azılı suçlu olduğunu söylüyordu.

 

Değerlendirmelere göre milis sayısı 200’ü bulabilir. Sınır gözetleme güçlerinden Manuel Padilla, milislerin daha önceden de görüldüğünü ve kendi başlarına hareket ettiklerini söylüyor.

“Fanatikler burada lazım değil”

Sınıra yakın bölgelerde yaşayan bazı toprak sahipleri ise hem göçmenlere hem de milislere karşı olduklarını belirtiyor. Veteriner ve çiftlik sahibi olan Michael Vickers, mülkünden milis üyelerinin geçmesine izin vermeyeceğini ve toprak sahiplerinin çoğunun bölge dışından gelenlere şüpheyle yaklaşacağını söylüyor. Başka bir toprak sahibi olan 96 yaşındaki Lucy Kruse, göçmenlerin bazen arazisine zarar verdiklerini hatırlatıyor. Fakat Kruse, milisler hakkında da ihtiyatlı: “Milislerin arazime gelmesine izin vermeyeceğim. Onlar, normalde sınır devriyesinin yetkisi altında olan bir duruma müdahale eden siviller.”

80 yaşındaki Cumhuriyetçi toprak sahibi Joe Metz de aynı görüşte: “Milisler oldukları yerde kalsınlar. Fanatikler burada lazım değil. 30 yıldır kaçaklarla uğraşıyorum, hepsi korkup yardım istiyorlar. Birilerini vurabilir, zarar verebilirler.”

Fakat 825.000 dönüm arazisiyle eyaletin en büyük toprak sahibi Stephen J. “Tio” Kleberg, milislerin arazisine girmesine izin vereceğini söylüyor: “Kafileler nehri geçerse tutuklanıp geri gönderilmeliler. Yeterince sınır devriyemiz yok. 2-3 binden fazla göçmen gelirse milislere ihtiyacımız olacak.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.