Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kırgızistanlı genç kadınlar ülkenin ilk uydusunun uzaya fırlatılması için para topluyor

Gazeteci Bektur İskender tarafından bir araya getirilen ve Kırgız Uzay Programı (KUP) adı altında toplanan 17-25 yaş arası genç kadınlar, Kırgızistan’ın ilk uydusunun uzaya gönderilmesi için mücadele veriyor. Geçen marttan bu yana haftada iki kez ülkenin başkenti Bişkek’teki, İskender tarafından kurulan bağımsız gazetecilik okulu Kloop ofisinde buluşan gençler, KUP’un üzerinde çalıştığı küp biçimindeki uyduyu (CubeSat) yörüngeye fırlatmak için Patreon sitesi üzerinden para topluyor.
Şu ana kadar uydu için 112 kişiden 1018 dolar bağış toplandı. Şimdiye kadarki maliyeti 150 bin dolar olan CubeSat’ın önümüzdeki yıl fırlatılabilmesi için KUP’un ayda 1482 dolar daha toplaması gerekiyor.
KUP, Patreon’dan elde edilecek gelirle, 2014’te Litvanya’nın ilk uydusunu fırlatmış olan ekiple eğitim için anlaşmayı tasarlıyor. 10 bin dolar daha kazanmaları halindeyse ekip, Kırgızistan’ın ilk uydusunu yörüngeye fırlatılmak üzere Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderebilecek. İskender’e göre fırlatılacak olan uydunun bir diğer başarısı da “dünyanın uzaydan en az fotoğraflanmış yeri” olan Tibet Platosu’nu görüntülemek olacak.
Kırgızistanlı kadınlar, uzaya yörünge fırlatmak üzere para toplayan ilk gönüllüler değil. 2013 yılında da, Danimarkalı gönüllüler bu amaçla para toplamış ve başarılı olmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.