Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumartesi Anneleri, 711. haftada Ramazan Yazıcı için bir araya geldi

Cumartesi Anneleri, eylemlerinin 711. haftasında 22 Kasım 1996 tarihinde gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Ramazan Yazıcı’nın akıbetini sormak için buluştu. 700. haftadan beri Galatasaray Lisesi önünde oturma eylemi yapamayan Cumartesi Anneleri, polis ablukası altında İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi önünde basın açıklaması yaptı.

Her cumartesi Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelerek gözaltında kaybedilen evlatlarının akıbetini soran Cumartesi Anneleri, 12 haftadır Galatasaray Lisesi’nin önünde oturma eylemi gerçekleştiremiyor ve 700. haftadan beri İnsan Hakları Derneği’nin önünde basın açıklaması yapıyor.

Bu hafta Cumartesi Anneleri’ne desteğe HDP milletvekilleri Oya Ersoy, Garo Paylan, Dilşat Kaya ve Hüda Kaya; CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Turan Aydoğan, sanatçı Nur Sürer geldi. Eyleme ayrıca, Amnesty International (Uluslararası Af Örgütü) Avrupa Kampanyalar Direktörü Fotis Filippou ve Türkiye Kampanyalar Sorumlusu Milena Buyum da katıldı.

711. haftanın basın açıklamasını okuyan Besna Tosun,  “711. haftamızda da kayıplarımızla buluşma mekânımız olan Galatasaray, Cumartesi Anneleri’ne yasaklı. Türkiye’de diğer ağır ihlaller gibi gözaltında kaybetme suçu da hukuksal ve siyasal faktörlerin etkisiyle cezasız bırakılmaktadır. Yüzlerce insan gözaltına alınarak kaybedilmesine rağmen, kaybedilenlerin aileleri için tüm hak arama kanallarının kapatılması büyük bir adalet boşluğuna yol açmaktadır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de uzun yıllardır Türkiye’de güvenlik güçlerinin eylemlerinden dolayı yaşanan ihlallerde, etkili soruşturma yapılmayarak sürecin fiili cezasızlıkla sonuçlandırıldığına dikkat çekmektedir” dedi.


Tosun sözlerini şöyle sürdürdü: “Ramazan Yazıcı’nın mezar yerini açığa çıkartacak, sorumlu olanların belirlenmesini ve cezalandırılmasını sağlayacak nitelikte bir soruşturma başlatılması için, savcıları göreve çağırıyoruz. Hakikat ve adalet talebimiz gerçekleşinceye kadar kayıplarımızı aramaktan ve kayıplarımızla buluşma mekânımız olan Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz!”



Besna Tosun’un basın açıklamasını okumasının ardından Fotis Filippou söz aldı. Amnesty International olarak Cumartesi Anneleri’nin her zaman destekçisi olduklarını, bu eylemin son derece haklı bir eylem olduğunu söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.