Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin’de ağır çalışma koşullarını protesto eden öğrenciler gözaltına alındı

El Pais’in haberine göre, Çin’de işçilerin haklarını savunan ve sayıları giderek artmakta olan üniversite öğrencilerinin evlerine baskın düzenlendi. Haberin özetini paylaşıyoruz:

Çin’de polis, saygın üniversitelere giden ancak kamusal ortamda işçilerin haklarını savunan bir grup üniversite öğrencisini gözaltına aldı. Gözaltılar şimdilik kendilerini komünist prensiplere adayan Marksist öğrencilere karşı bir kampanyanın başlangıcı gibi görünüyor. Öğrencilerin bazılarının Pekin, Şangay, Shenzhen ve Canton üniversitelerinde okuduğu öğrenildi.

Öğrencilerin Jasic işçileri ile yakın temasta olduğu belirtildi. Jasic bir fabrika sahibi. Buradaki işçiler bir süredir öğrencilerden aldıkları destekle ağır çalışma koşullarını protesto ediyor. Geçen yaz yine Pekin Üniversitesi’nde kayıtlı 40 öğrencinin başına, fabrikadaki çalışanlara destek verdikleri gerekçesiyle aynı şey gelmişti. Temmuz ayında da burada çalışan 30 işçi “köle muamelesi” adını verdikleri çalışma koşullarına karşı haftalarca süren protestolardan sonra polis tarafından gözaltına alınmıştı.

Son olarak öğrenciler, Çin’de Apple’a parça üreten fabrikalardaki çalışma koşullarını protesto etmiş ve Çinli madencilerin tazminat ve emek sağlığı taleplerine destek vermişlerdi. Öğrencilerin oluşturduğu Dayanışma adlı bir grup da faaliyet gösteriyor. Grup yaptığı açıklamada, solcu ve ilerici öğrencilere karşı hükümet tarafından gerçekleştirilen suçların sayısında artış olduğunu söylüyor.

Çalışma koşullarını düzeltmek isteyen öğrencilerin aktivizmi uzun süredir Çin hükümeti için bir sorun oluşturuyor. Bir yandan hükümet kağıt üzerinde halen bir komünist rejim ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping Karl Marx için, “fikirleri tamamıyla doğru olan biri” diyor. Öyle ki Çin’de öğrenciler zorunlu Marksizm dersi bile alıyor. Ancak öte yandan, Çin kendi kontrolünde olmayan bir Marksizmden yana değil.

Hong Kong Amnesty’de çalışan Patrick Poon da son gözaltıların, Çin hükümetinin Marksist bile olsa eleştirilere tahammül göstermediğinin önemli bir kanıtı olduğunu söylüyor. Poon “Eğer Pekin yönetimi bu öğrencilere bile tahammül edemiyorsa, Çin’de hiçbir eleştirinin kabullenilmeyeceği ortadadır” diyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.