Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Birliği Adalet Divanı: “Peynir tadının telif hakkı olmaz”

Bir tadın telif hakkı olur mu?

Hollandalı bir peynir üreticisi, kendi üretimi olan sürülebilir bir peynirin tadının telif haklarını alabilmek için Avrupa Birliği (AB) Adalet Divanı’na başvurdu. Mahkeme geçen salı günü, konuyla ilgili cevabını verdi: “Hayır”.

AB Adalet Divanı’nın açıklamasına göre “tat”, “orijinal bir entelektüel yaratımın ifadesi” değildir ve bu nedenle yasalar tarafından korunamaz.

Dava beş yıl önce Hollandalı bir peynir üreticisi olan Levola tarafından başlatıldı. Levola, 2001’den beri  ürettikleri beyaz peynir olan Heks’nkaas’ın, 2013 yılında, rakip şirket Smilde tarafından bir benzerinin piyasaya sürülmesi üzerine dava açmaya karar vermişti.

Ancak Adalet Divanı ikna olmadı ve sadece “orijinal fikri yaratımın” telif hakkı için uygun olduğunu açıkladı. Mahkeme, tat duyusunun öznel olduğunu ve farklı insanların yiyecekleri farklı şekilde deneyimlediğini söyledi. Bu nedenle “Tat, film veya kitap ile aynı şey değildir” açıklamasında bulundu.

2006 yılında da Hollanda mahkemeleri Lancome’un, parfümlerinin kokusunu telif hakkıyla koruyabileceğine hükmetmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.