Yaklaşık son 200 yıldır platin ve iridyum karışımı bir silindir cisim ile standartlaştırılmış ve ismi “Büyük K” olan külçe, 1 kilogramın evrensel standardı olarak kabul ediliyordu.
Dünya üzerinde birçok Metroloji Enstitüsü’ne gönderilen “Büyük K” ile ülkeler kendi ağırlık birimlerini ölçeklendiriyorlar. (2,15 x 10^25 adet silikon 28) atomuna sahip mükemmel küre şeklindeki bir cisim olan “Büyük K” , 3 farklı cam fanus içinde dış etkenlerden tamamen yalıtılmış bir halde korunsa da, tam olarak açıklanamayan bir şekilde kütlesinde değişiklik olabiliyor. Bu değişiklikler özellikle Nanogram düzeyinde yapılan hassas ağırlık ölçümleri konusunda problemlere sebep olabiliyor.
“Kilogram” uluslararası bir standarta bağlanmış, fiziksel bir cisim ile belirlenen tek ölçü birimi olma özelliğini koruyordu.
Metroloji alanında çalışan 57 ülkeden biliminsanları Paris’te toplanan Ağırlıklar ve Ölçüler Konferansı’nda, kilogramın tanımını yapılan oylama ile değiştirdiler. Bilim insanları kilogramın tanımının yanı sıra, diğer üç ölçü birimi amper, kelvin ve mol’ün tanımını değiştirmek üzere oy verdiler.
Kilogram artık, sabit bir sayı olan “Planck sabiti” ile belirlenecek. Planck sabiti ise foton enerjisinin elektromanyetik dalga frekansına olan oranı ile hesaplanıyor. Bu sabit sayı, kuantum mekaniğinde aksiyonun temel birimi olarak biliniyor. Kibble adında bir elektromanyetik mekanizma ile ölçülen “Planck sabiti”, mekan ve zaman farkı olmaksızın sabit 1 kilogramı gösterecek.