Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sanatçı Damien Hirst’ün Katar’da tepki alıp kaldırılan “rahimdeki fetüs” heykelleri yeniden gün ışığına çıktı

Katar’ın başkenti Doha’daki Sidra Hastanesi’nin kadın ve çocuk sağlığı merkezinin bahçesinde dikkat çekici bir heykel sergisi açıldı. İngiliz sanatçı Damien Hirst tarafından yapılan, “The Miraculous Journey” (Mucizevi Yolculuk) adını taşıyan 14 adet bronz heykel, fetüsün ana rahmindeki gelişimini gösteriyor ve 14 metrelik bir yenidoğan bebek heykeliyle son buluyor.

Hirst’ün yaptığı bu heykeller, aslında 2013’ün Ekim ayında gösterime açılmıştı fakat sosyal medyadaki tepkiler sonrası apar topar gözlerden uzaklaştırılmıştı. Heykellerin kaldırılmasının amacının hastanenin inşaatı süresince heykelleri korumak olduğu söylenmişti. O yıl Doha News’a konuşan Hirst, heykellerin tepkiye sebep olabileceğini söylemiş, “Bu Ortadoğu’daki ilk çıplak heykel. Çok cesurca” demişti. Hatta, yaşamın başlangıcı ile ilgili Kur’an-ı Kerim’den bölümler okuması için genç bir erkekle anlaşılmıştı.

Fakat bu kez heykellerle ilgili işler değişmiş gibi görünüyor. Hükümet tarafından desteklenen Qatar Foundation’da (Katar Vakfı) sanat uzmanı Leyla İbrahim Baça, bu ay yaptığı açıklamada “Herkesin heykelleri sevmesini beklemiyoruz. Herkesin anlamasını beklemiyoruz. Zaten heykeller bu düşünme biçimini ve bu tartışmayı yaratmak için orada” dedi.

Heykellerin kadın ve bebek sağlığı ile ilgilenen Sidra Hastanesi’nin misyonunu yansıttığını söyleyen Baça, “Bence burası için harika, çok fazla insan fotoğraf çekiyor. Bence ikonik olacaklar” diye konuştu.

Hastanedeki kadın ve çocuk sağlığı merkezinde, uluslararası sanatçılara ait 65 sanat eseri bulunuyor. Baça, sanat eserlerinin spesifik konularda seçildiğini, dekoratif amaçlı değil müzakere yaratma amaçlı kullanıldıklarını, hastalara sakin olmaları konusunda da yardımcı olduklarını söyledi.

Son zamanlarda en çok sanat eseri satın alan ülkelerden biri hâline gelen Katar, Suudi Arabistan liderliğindeki Körfez ülkeleri ile yaşadığı çekişmenin ardından, bölgedeki en ilerici ülke olarak tanınmak istiyor.

Kaynaklar: The Guardian, Doha News

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.