Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tayvan’da gerçekleştirilen ödül töreninde kürsüden bağımsızlık vurgusu yapıldı, Çin’de yayın durduruldu

Tayvan’ın Oscarları olarak bilinen Golden Horse ödül töreni, Tayvan-Çin gerginliğine sahne oldu. Çince gerçekleştirilen törende en iyi belgesel ödülüne layık görülen Tayvanlı yönetmen Fu Yue gözyaşlarını zor tuttuğu konuşmada “En büyük isteğim Tayvan’ın bağımsızlığının tanınması” deyince, Çin’deki yayın durduruldu ve ekranlar siyaha büründü.
Fu’nun kürsüde yaptığı siyasi çağrı salonda da birinci elden tepkilere yol açtı ve Çinli oyuncu Tu Men ‘Tayvan, Çin’dir’ diye konuştu. Diğer yandan Çinli oyuncuya ilk tepki ise Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen’den geldi. Ing-wen sosyal medyadan yaptığı açıklamada “Tayvan sadece Tayvan’dır, Çin’in hükümranlığını asla kabul etmiyoruz. Golden Horse ödül töreni Tayvanlıları gururlandırdı. Özgür ve bağımsız ülkemizde sanatın özgürce yeşerdiğini gördük” dedi.
Törenin ardından Çin Nasyonal Partisi, önümüzdeki yıl düzenlenecek Golden Horse Ödüllerine Çin vatandaşlarının katılımını yasakladı. Milliyetçiliğin son dönemde arttığı Çin’den, yönetmen Fu Yue’ye olumsuz tepkiler yağarken, sene başında vergi kaçırdığı için devlet tarafından tecrit edilen ünlü Çinli oyuncu Fan Bingbing sosyal medya hesabından Çin haritası yayınlayıp ‘Çin bütünlüğünden taviz veremez’ notunu ekledi.
Tayvan ekonomisi her şeye rağmen bölgenin yıldızı
Tayvan meselesi, Çin’in en hassas olduğu konuların başında geliyor. Batılı ülkeler tarafından 1971’e kadar tanınan ve Birleşmiş Milletler’deki varlığı devam eden Tayvan, değişen dünya dengeleri neticesinde 1971 yılında BM üyeliğinden çıkarılarak, koltuğunu Çin’e devretmişti. Şu anda Tayvan’ı sadece 19 ülke tanıyor. Buna rağmen pek çok ülke Tayvan ile ticari ve ekonomik ilişkilerini sürdürürken, Tayvan kültürel ve ekonomik açılardan hızla büyümeye devam ediyor.
Çin’in amansız baskısı sürüyor
Çin’in lideri Şi Cinping, Çin’in anakarasına dahil olduğunu varsaydığı ve bağımsızlık yanlısı yönetimin iktidarda olduğu Tayvan adasına ve bağımsızlık yanlısı hareketine karşı politikalar yürütmeye devam ediyor. Tayvan yönetimini hedef alan son konuşmalarından birinde Şi, “Anavatanı bölmek için yapılan eylemler tarih tarafından cezalandırılacak” dedi. Uluslararası boyutta baskıları sürdüren Çin geçen sene içerisinde, Dominik Cumhuriyeti ve Panama gibi ülkeleri de kendi tarafına çekmişti. Bu ülkeler Tayvan ile diplomatik ilişkilerini keserek, Çin’i tanıdığını açıklamıştı. Dominik Cumhuriyeti’nin bağını kesmesiyle Tayvan’ı tanıyan ülke sayısı 19’a düştü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.