Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Yüksek Mahkemesi Başkanı John Roberts, Trump’a cevap verdi: “Yargıçlarımız ne Trump’ı ne de Obama’yı tutuyor”

Bu zamana kadar Donald Trump’ı kamuoyu önünde açıkça eleştirmemiş olan ABD Yüksek Mahkemesi Başkanı John Roberts, bu kez soğukkanlılığını koruyamadı ve Trump’ın bir yargıç ile ilgili sarf ettiği “Obama yargıcı” sözlerine cevap verdi.

Beyaz Saray’ın göçmenlerin sığınma başvurusunda bulunmasını engelleyen politikası aleyhinde karar veren federal mahkemeyi hedef alan Trump, gazetecilere yaptığı açıklamada “Ciddi bir şikâyette bulunacağım, çünkü biz 9. Mahkeme’de hiçbir davayı kazanamıyoruz ve bu rezillik… Kararı veren yargıç bir Obama yargıcı. Size söylüyorum, artık işler böyle yürümeyecek” demişti.

Roberts: “Bağımsız yargıya hepimizin müteşekkir olması gerekir”

Trump’ın aleyhinde bir karara imza atan yargıç için kullandığı bu ifadeyi eleştiren Roberts, yaptığı yazılı açıklamada “Bizde Obama, Trump, Bush ya da Clinton yargıçları yok. Sadece kendilerine başvuranlara eşit hak sağlamak için ellerinden gelenin en iyisini yapan olağanüstü yargıçlarımız var. Bağımsız yargıya hepimizin müteşekkir olması gerekir” dedi.

Trump: “Roberts yanılıyor”

ABD Başkanı Trump ise Yüksek Mahkeme Başkanının bu cevabını eleştirerek “Roberts yanılıyor” dedi. Roberts’a Twitter üzerinden verdiği cevapta Trump şunları kaydetti: “Üzgünüm John Roberts ama ‘Obamacı yargıçlarınız’ var ve bu yargıçlar ülkemizin güvenliğinden sorumlu kişilerden çok daha farklı bir bakış açısına sahipler. 9. Gezici Temyiz Mahkemesi ‘bağımsız bir mahkeme’ olsaydı çok daha iyi olurdu. Rakamlar şok edici. Korumaya ve güvenliğe ihtiyacımız var. Bu kararlar ülkemizi güvensiz hale getiriyor. Çok tehlikeli ve akılsızca” ifadelerini kullandı.

Söz konusu karar, Orta Amerika ülkelerinden ABD’ye doğru yol alan göçmen kafilesiyle ilgiliydi. Göçmenleri “işgalciler” olarak tanımlayan Trump, 9 Kasım’da imzaladığı kararnameyle ülkeye kaçak yollardan girenlerin sığınma başvurusunda bulunma hakları olmayacağını açıklamıştı. Trump ayrıca, göçmenleri durdurmak için Meksika sınırına 10-15 bin asker gönderileceğini belirtmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.