Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna’nın sıkıyönetim kararına Rusya’dan tepki: “Endişeliyiz”

Ukrayna’da, pazar günü Rusya ile Karadeniz’de yaşanan gerginlik sonrası bazı bölgelerde geçerli olmak üzere sıkıyönetim ilan edildi. Rusya lideri Vladimir Putin, Kiev’i uluslararası hukuku ihlal etmekle suçlayarak “Sıkıyönetim kararından endişe duyuyoruz” açıklamasını yaptı.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, çarşamba gününden itibaren uygulanmaya başlanacak sıkıyönetim kararını “Sıkıyönetim savaş demek değil; kimseyle savaşmaya niyetimiz yok. Sıkıyönetim sadece ülke savunmasını güçlendirmemiz için gerekli” diyerek savundu.

Sıkıyönetim ne getiriyor?

Ukrayna’da sıkıyönetim ilan edilmesiyle beraber hükümet birtakım ek yetkileri kullanabilecek. Sokağa çıkma yasağı ilan etmek, şahıslara ve hanelere yönelik aramalar yapmak, medyaya haber sınırlaması getirmek, grev, gösteri ve seçim yasakları uygulamak bu yetkilerden bazıları. Öte yandan sıkıyönetim halinde özel ve tüzel kişilerin mal varlıklarına el konulabildiği gibi, ülkede yaşayan Ukrayna ve yabancı ülke vatandaşlarına yönelik çeşitli kısıtlamalar getirilebiliyor. 

Putin: “Ukrayna uluslararası hukuku ihlal etti. Sıkıyönetim kararından endişe duyuyoruz”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yaptığı telefon görüşmesinde, Ukrayna’nın barışçıl geçiş yapma kurallarını görmezden gelerek uluslararası hukuku ihlal ettiğini ve yaşanan gerilimin Ukrayna’ya ait gemilerin uyarı ateşini görmezden gelmesi sonucunda yaşandığını belirtti.

“Ukrayna’da sıkıyönetim ilan edilmesinden ve ordularının savaşa hazır konuma getirilmesinden ötürü derin endişe duyuyoruz” diyen Putin ayrıca, Ukrayna’nın “aceleci kararlar” almaması için, Almanya’nın Kiev yönetimine telkinde bulunması gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

Kremlin: “Alıkoyulan gemilerdeki mürettebatın akıbetine yargı karar verecek”

Öte yandan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, pazar günü Rusya kara sularını ihlal ettikleri gerekçesiyle nedeniyle Karadeniz’de alıkoyulan Ukrayna Deniz Kuvvetleri’ne ait üç geminin mürettebatının akıbetiyle ilgili “Bu konuda Kremlin’in bir tasarrufu olamaz, karar yargı tarafından verilecektir” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.