Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’ın yasa dışı çalışan göçmen temizlikçisi New York Times’a konuştu

Kaynak: New York Times

Guatemalalı Victorina Morales, Bedminster’daki Trump National Golf Club’da çalıştığı beş yıl boyunca Donald Trump’ın yatağını topladı, tuvaletini temizledi ve golften kazandığı kupaların tozunu aldı. Yolu Guatemala’da mısır ekip biçmekten, lüks bir golf kompleksinde yastık kabartmaya uzanan Morales, 1999’da sınırı yasadışı geçerek New Jersey’e gitti. Aradığı fırsatı sonradan ABD Başkanı olacak Donald Trump’ın golf kulübünde buldu.

Yasadışı göçmenlere “savaş” açan Trump’ın kulübünde illegal şekilde çalışan tek kişi Morales değildi. Kosta Rika’dan gelip şimdi ABD’de yasal olarak ikamet etmeyi başaran 46 yaşındaki Sandra Diaz da 2010-2013 yılları arasında Bedminster’da kaçak olarak çalıştı. İki kadın golf kulübünde yıllarca temizlik işleri, koruma ve bahçe düzenleme için çalışan, kaç kişi oldukları kesin olarak bilinmeyen bir kaçak göçmenler grubunun parçasıydı. Trump’ın veya Trump Organization’ın çalışanların göçmen statüsünü bildiklerine dair bir kanıt yok ama kadınların anlattığına göre golf kulübündeki en az iki yönetici, çalışanlara yakalanmaktan korunup işlerine devam edebilmeleri için yardım ediyordu.

Donald Trump, vaat ettiği sınır duvarı ve maaş denetimleri ile, sınır güvenliğini ve istihdamın ABD vatandaşlarına ayrılmasını, başkanlık döneminin en önemli konusu haline getirdi. Trump, başkanlık kampanyası sırasında, Trump International Hotel için bir elektronik doğrulama sistemi kullanarak sadece çalışma izni olan kişileri işe aldıklarını anlattı ve “bir tane bile yasadışı göçmene iş vermediklerini” söyledi. Fakat Trump’ın kampanyası ve yönetimi boyunca Victorina Morales, Trump’ın golf kulübünün maaşlı çalışanıydı.

Sadece iki yıllık bir eğitimi olan, ABD’ye geldiğinde İngilizce bilmeyen Morales, Trump’ın ev hayatının yakın şahidi oldu. Trump televizyon izlerken villasını temizleyen Morales, potansiyel kabine üyeleri görüşmeye geldiğinde, hatta Beyaz Saray Genel Sekreteri John Kelly’nin ziyaretinde odanın bir köşesinde bekliyordu. Morales, o anlar için “Guatemala’nın kırsalından gelen bir göçmen olarak, bu kadar önemli insanlar göreceğimi hayal bile edemezdim” diyor.

Daha önce Trump’ın başkanlık döneminde yaptığı golf kulübü ziyareti sırasındaki “üstün desteği” için Beyaz Saray tarafından sertifikaya layık görülen Morales, Başkan’ın Latin Amerikalıları kriminalize eden konuşmalarının kendisini üzdüğünü söylüyor. Bir yöneticisinden de zekâsı ve göçmen oluşuyla ilgili aşağılayıcı bir söz duyduktan sonra artık daha fazla sessiz kalamayacağını hisseden Morales, “Suistimalden, aşağılamadan, para kazanmasını sağladığımızı bildiği halde bizimle ilgili konuşma şeklinden yorulduk” diyor.

Temizlikçilerinin gözünden Trump: “Talepkâr fakat kibar biri”

Trump’ın göçmen karşıtı politikasından rahatsız olan iki çalışan, Başkan’ın kendilerine nasıl davrandığı sorulduğunda ise, “Talepkâr fakat kibar biri” diye yanıt veriyor. Trump, zaman zaman verdiği büyük bahşişler ve yaptığı iltifatlarla çalışanlarını mutlu ediyormuş.

Morales ve Diaz, New York Times’a New Jersey’deki avukatları aracılığıyla ulaştı. Morales, bu şekilde ortaya çıkmanın kovulmasına hatta ülkeden gönderilmesine sebep olabileceğinin farkında. Mülteci yasaları altında koruma talep eden Morales, işyerinde istismar ve ayrımcılıkla ilgili davaları araştırıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.