Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tıbbi eldiven üreten Malezyalı firmaların binlerce göçmeni sömürdüğü iddia ediliyor

The Guardian’ın haberine göre, Top Glove ve WRP gibi İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi’ne lastik eldiven tedarik eden iki şirketin, Nepal ve Bangladeş’ten binlerce göçmen işçiyi sömürdüğü ve zor şartlar altında çalıştırdığı iddia edildi. Malezya’da tıbbi eldiven üreten fabrikalarda göçmenlerin zorla çalıştırmaya, fazla mesaiye, borç esaretine, el konulan maaşlara ve pasaportlarının toplanmasına maruz kaldığı iddia ediliyor.

Top Glove – dünyanın en büyük kauçuk eldiven üreticisi ve 40 fabrika ile Malezya’daki en büyük işverenlerden biri – ve diğer üretici WRP ise İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi’ne çeşit markalar altında ürünler gönderiyor. Bu malların çoğu İngiliz hastaneleri ve klinikleri tarafından satın alınıyor.

Guardian, Top Glove ve WRP’deki işçilerden edindikleri bilgilere göre, çalışanlar fabrikaların haftada yedi gün çalışmak zorunda olduğunu psikolojik işkenceye maruz kaldıklarını ve ayda sadece bir gün izin kullanabildiklerini söylüyorlar. Mesai saatleri en az 12 saat sürüyor ve aylarca maaşlarını alamıyorlar.

Ayrıca 16 işçi, pasaportlarının şirket tarafından el konulduğunu ve geri alamadıklarını iddia ederken, Top Glove’da  “güvensiz” fabrika koşulları yüzünden işçi cinayetlerinin arttığı söyleniyor.

WRP’nin fabrikasınında da binlerce işçinin aylardır maaşlarını alamadıkları iddia edildi. Fabrikadaki 3 bine yakın işçi yaklaşık 70 derece sıcaklıkta çalışıyor ve 1500 kişilik yatakhanelerde yaşamak zorunda kalıyor. İşçiler 12 saatten fazla mesai yapıyor ve fabrika dışına çıkamıyor.

Aktivistler, Malezya’ya gelen göçmen işçilerin çaresizliklerinden yararlanma konusunda eldiven devi WRP’yi ve Top Glove’u suçluyor. Bu iki şirket bu yıl neredeyse 1 milyar sterlinlik rekor bir kâr elde ettikleri biliniyor.

Haberde, iki şirkete de yöneltilen suçlamalara karşın Top Glove soruları cevaplamazken, WRP söylenenlerin yalan olduğunu beyan etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.