Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin mahkemesi Apple-Qualcomm savaşında eski iPhone modellerinin satışını yasakladı

Çin’in Fuzhou şehrinde bir mahkeme, patent ihlalini gerekçe gösterek Apple’ın özellikle iPhone modellerine satış yasağı getirdi. ABD merkezli Qualcomm tarafından açılan dava iki şirket arasında yaşanan küresel patent anlaşmazlığının sadece bir parçası.

Yeni iPhone’lara yönelik taleplerin azalması yüzünden yaşanan tedirginlikle beraber Apple’ın sahip olduğu en büyük pazarda yaşanan belirsizlik endişeleri artırıyor. Apple, pazartesi günü yaptığı açıklamada, tüm telefon modellerinin Çin’de satılmaya devam ettiğini ve Çin Yüksek Mahkemesi’ne temyiz için başvurduklarını açıkladı.

Cep telefonları için en büyük teknoloji tedarikçisi olan Qualcomm, 2017’de, fotoğrafların yeniden boyutlandırılması ve dokunmatik ekranda uygulamaların yönetilmesiyle ilgili özelliklerin Apple tarafından ihlal edildiğini öne sürerek, 2017’nin sonlarında davasını açtı. Mahkemenin verdiği kararda ise, iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus ve iPhone X modellerinin yasak kapsamında olduğu belirtildi.

Apple, Eylül ayında piyasaya sürülen yeni modellerin üçlüsünün davanın bir parçası olmadığını söyledi. Davaya söz konusu olan patentlerin iOS 11 sistemi ile çalışan ürünleri kapsadığını, halihazırda satışta olan Apple ürünlerinin iOS 12 ile çalıştığı için kapsam dışı olduğunu ileri sürdü.

Çin, Hong Kong ve Tayvan, Apple’ın en büyük üçüncü pazarı ve kazancının 5’te 1’ini bu ülkelerdeki satışlar oluşturuyor.

Ticaret savaşının etkisi

Fikri mülkiyet avukatları davanın doğrudan politik olmadığını söylese de, uzmanlar konunun Çin-Amerika ticaret gerilimine dayandırılabilceğini düşünüyorlar.

Qualcomm, Xiaomi Corp, Oppo, Vivo ve OnePlus gibi Çin’in yükselen akıllı telefon markaları için önemli bir teknoloji sağlayıcısı olmakla beraber, Apple’ın en büyük rakiplerinden biri olan Huawei’nin de destekçisi.

1 Aralık’ta Kanada Vancouver şehrinde İran’a karşı uygulanan ambargoyu delmek suçlamasıyla tutuklanan Huawei’nin sahibi Ren Zhengfei’nin kızı ve şirketin CFO’su Meng Wanzhou’nun akibetinin hala açıklanmamış olması ise Çin-Amerika ticaret geriliminde yeni bir tartışmanın başladığını gösteriyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.