Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kanser tehlikesi nedeniyle Avrupa’da göğüs implantı satışı durduruldu

Göğüs implantı üretimi yapan Allergan adlı Fransız şirket, nadir görülen bir kanser türüyle ilişkilendirilen implantların Avrupa’daki satışını durdurdu. New York Times’ın haberine göre, Avrupa’da bir süreliğine göğüs implantı üretimi veya satışı yapılamayacak, sağlık merkezlerinin elindeki implantlar da geri çağrılacak.

Fransa’da İlaç ve Sağlık Malzemeleri Güvenliği Ulusal Ajansı tarafından yapılan açıklamada “implant taşıyan kadınlar için herhangi bir sağlık riski bulunmadığı” söylendi ve kanserden bahsedilmedi. Fakat özellikle dolgu için kullanılan implantların “göğüs implantıyla ilişkili kötücül büyük hücreli lenfoma” olarak adlandırılan hastalığa neden olduğu düşünülüyor.

Lenfoma göğüs kanseri değil, fakat implantın takılmasından yedi sekiz yıl sonra bağışıklık sistemini çökerten bir kanser türü. İmplantı çıkarmak çoğunlukla hastalıktan kurtulmayı sağlamaya yetiyor. Fakat bazı durumlarda kanser yayılıyor ve implantı taşıyan kişi hayatını kaybedebiliyor.

Fransa tarafından verilen bu karar, Avrupa Birliği ülkelerini ve medikal gereçler için CE belgesi gereken Avrupa’daki diğer ülkeleri etkileyecek. Bu durum ABD’deki satışları ise değiştirmeyecek. Dolgu implantları Avrupa’da sıkça kullanılırken, ABD’de daha yumuşak malzemeler tercih ediliyor.

Allergan’ın CE belgesinin süresi geçen pazar günü doldu. Şirket yenisi için başvuru yaptı fakat Fransa dolgu implantları hakkında daha fazla bilgi talep etti. Allergan, belgenin süresi bitmeden önceki sürede bunu sağlayamayacağını bildirdi. CE belgesi iptal edilen Allergan’ın, talep edilen bilgiyi önümüzdeki birkaç ay içinde sağlaması bekleniyor. Şirketin daha yumuşak implantları satma izni ise yenilendi ve Avrupa’da ulaşılabilir durumda.

Şirket tarafından yapılan açıklamada, Allergan’ın ürünlerinin arkasında olduğu, ürünlerin geri çağrılmasının herhangi bir bilimsel kanıta dayanmadığı belirtildi. 

ABD Gıda ve İlaç İdaresi FDA’nın 2017 yılı verilerine göre 9’ü ölümcül durumda olan 414 lenfoma hastasından 272’sinde göğüs implantı vardı ve bunlardan 242’si dolgu implantıydı. Fakat FDA’nın yaptığı açıklamaya göre gerçek risk henüz belirsiz. Çünkü ABD’de ve dünya çapında kaç kişinin implant yaptırdığı bilinmiyor.

Hastalığın semptomları ağrı, göğüste yumru, şişlik, asimetri. İmplant taşıyan kişilere, bu semptomlardan biri görüldüğü takdirde doktora başvurması, semptom görülmeyen kişilere ise düzenli olarak kontrole gitmesi tavsiye ediliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.