Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail, Almanya’daki Yahudi Müzesi’ni İsrail karşıtı olmakla suçladı

Berlin Yahudi Müzesi’nde düzenlenen “Kudüs’e Hoşgeldiniz” adlı sergi, İsrail hükümetinin tepkisini çekti. Sergiyle ilgili olarak yayınlanan 7 sayfalık belgede, müzenin de aralarında olduğu, Almanya tarafından finanse edilen “İsrail karşıtı” kurumların bir listesi yer aldı. Kimin tarafından yazıldığı belirtilmeyen imzasız belge ilk olarak Die Tageszeitung’da yayınlandı. İsrailli yetkililer yaptıkları açıklamayla yazıyı kendilerinin kaleme almadığını, ancak yazının içeriğine hak verdiklerini belirtti.

Metinde, İsrail karşıtı aktivitelerde bulunduğu söylenen kurumların isimleri yer alıyor. Aralarında “sıklıkla BDS (Boykot, Tecrit, Yaptırım) Hareketi’nden kişiler tarafından düzenlenen panel ve etkinliklere sahne olması dolayısıyla” Berlin Yahudi Müzesi’nin de bulunduğu bu kurumların küresel BDS Hareketi’ni desteklediği belirtiliyor.

Geçtiğimiz nisan ayından bu yana devam eden sergide, her birinin ayrı bir teması olan farklı odalarda, tarihi eserler, belgeler, video ve maketler sergileniyor. “Çatışma” adını taşıyan odada gösterilen 20 dakikalık bir videoda, 1917’den günümüze Kudüs üzerindeki çekişme anlatılıyor. Sergide “Kutsal Şehir” isimli, El Aksa Camii, Kubbet-ül Sahra ve Ağlama Duvarı’nın da görülebildiği Kudüs’ün tarihi kısmının modelinin olduğu bir oda da bulunuyor.

Belgenin gazetede yayınlanmasının ardından İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, serginin, İsrail’e kara çalmak, İsrail’i yasadışı göstermek ya da ona zarar verme amacıyla düzenlendiğini söyledi. Alman basınına göre Netanyahu, kendisine konuyla ilgili Kudüs’te basın açıklaması yapıp yapmayacağı sorulduğunda şikayetlerini geçtiğimiz ekim ayında Almanya Şansölyesi Angela Merkel’e ilettiğini belirtti.

ABD’de üniversitelerde yasal olup olmadığı tartışılagelen BDS Hareketi’nin desteklenmesinin yasaklanmasına hukukçular ifade özgürlüğüne engel sayılacağı için karşı çıkıyor. Almanya’da ise ülkenin tarihsel gerçekliği dolasıyla boykotun antisemitik çağrışımları bulunuyor.

İsrail Dışişleri Bakanı Sözcüsü Emmanuel Nahshon “Bu müzenin amacı ve var olma sebebi Yahudilerin Almanya’daki hayatını korumak ve göstermektir, herhangi bir şekilde İsrail-Filistin çatışmasıyla ilgisi olamaz ve kesinlikle taraf tutamaz” diye konuştu.

Müzenin, serginin açılışında “Sergimizin çözüm sunma amacı yoktur. Bunun yerine Kudüs’ün özel durumunun anlaşılmasına ve ziyaretçilerin kendi fikirlerini inşa etmesine katkı sağlamayı ummaktadır” diye konuşan sergi direktörü Peter Schäfer ise “herkesi memnun edemeyeceğini fark ettiklerini” söyledi: “Özel olarak BDS Hareketi’nin aktivistlerini ya da destekçilerini öne çıkaran bir politik eğilim ya da aktivistler için bir platform olma işlevimiz yok.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.