Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gazzeli Hıristiyanlar Noel’de abluka altında

Gazze Şeridi, abluka altındaki bölgeden çıkmak için İsrail’den izin almak zorunda olan 1100 kadar Hıristiyan’a ev sahipliği yapıyor. Guardian gazetesi abluka altında 2 milyona yakın insanın yaşadığı Gazze’deki Hıristiyanları mercek altına aldı. Siz okuyucularımıza özetle aktarıyoruz.

Bu Noel’de Gazze’den çıkabilmesini sağlayacak İsrail iznini azalan umutlarla bekleyen 53 yaşındaki Hatem el-Far, fotoğrafını gösterdiği 8 aylık torununu ne zaman göreceğini merak ediyor.

Bu yıl Gazze’den çıkabilmek onun için çok daha önemli: Far hem ailesiyle Beytüllahim’deki Noel ayinine hem de “belki dedesi Batı Şeria’ya gelir” diye ertelenen 8 aylık torunun vaftiz törenine katılmak istiyor.

Far, “Çok şey istemiyorum. Bir Filistin şehrinde yaşıyorum ve tüm istediğim birkaç günlüğüne başka bir Filistin şehrine seyahat etmek” diyor.

Sınırların ayırdığı Far’ın ailesinin hikayesi aslında, gün geçtikçe daha da küçülen belki daha da baskı gören Gazze’nin Hıristiyan cemaatinin durumunu özetliyor. Far eğer çıkabilirse elbette geri dönmek istiyor -diğer Gazzeli Hıristiyanların çoğu gibi.

İsrailli yetkililer ayrıca Gazze’den çıkanların dönmemesi durumunda, yakın aile üyelerine izin verilmesinin zorlaşacağını belirtiyor.

Saygın bir merkez olan Filistin Politikalar ve Araştırma Merkezi’nin yaptığı bir ankete göre, Batı Şerialıların sadece yüzde 22’si göç etmek isterken bu oran Gazzelilerde yüzde 50. Bu rakamlar hiç de şaşırtıcı değil; zira hem İsrail hem de Mısır tarafından ablukaya alınan Gazze ekonomisi, Dünya Bankası’na göre “serbest düşüşte.” Genel işsizlik oranı yüzde 53’e yükselmişken genç işsizliği yüzde 73 gibi korkunç rakamlara ulaşıyor. Ülkenin ekonomik durumunun başlıca sorumlusu olan ablukanın kalkması da kısa vadede pek mümkün görünmüyor.

İstatistikler kimi zaman dine göre farklı renkler alabiliyor. Örneğin Hıristiyanlar arasında üniversite mezunlarının oranı yüzde 41 iken, Gazze ortalaması yüzde 13,4. Cemaatin sağladığı iş olanakları sayesinde Hıristiyanlar arasındaki işsizlik oranı ortalamadan daha düşük olsa da hâlâ yüksek: Yüzde 60.

1. yüzyılda nüfusunun çoğu Hıristiyan olan bölgenin Müslümanlarca fethi, Hıristiyanları azınlık durumuna düşürse de iki din -bugün olduğu gibi- yan yana yüz yıllarca barış içinde yaşamayı başarmış. Son elli yıl içinde ise Hıristiyan nüfusun 6000’den 1100’e düştüğü bölgede olumsuz olaylar da hiç yaşanmamış değil. 2006’daki Hz. Muhammed karikatürleri skandalından sonra Katolik Kilisesi tehditler almış. Ekim 2007’de ise Baptist bir kitapçı, Selefilerce öldürülmüş. Olaylardan sonra Hamas, Hıristiyanların da Gazze toplumunun bir parçası olduğunu söyleyerek Hıristiyanları koruma sözü vermiş.

Gazze’de Hıristiyanların başında olduğu pek çok kuruluş, eğitimden engelli bakımına kadar farklı alanlarda, din ayrımı yapmadan toplumsal hizmetler sunuyor. Gazze’de yıllık ücretleri 700 ile 900 dolar arasında değişen Hıristiyan okullar, çoğunlukla Müslüman çocuklara hizmet veriyor. Katolik hayır kurumları Gazze’nin en kötü durumdaki engelli çocuklarına özel bakım sağlıyor. Hıristiyan bir Gazzelinin başında olduğu Yakın Doğu Kiliseler Konseyi hepsi Müslüman olan, çoğunluğu yoksul 14-23 yaşları arasındaki gençlere mesleki eğitim sağlıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.