Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bosna’da bir öğrencinin gizemli ölümü üzerine protestolar dur durak bilmiyor

Bosna-Hersek’i oluşturan iki özerk cumhuriyetten biri olan Sırp Cumhuriyeti’nde, öğrenci David Dragicevic’in şüpheli ölümünün aydınlatılmasını isteyen binlerce kişi
İçişleri Bakanı Lukac’ın istifası için sokağa döküldü.

Pazar günü Bosna Hersek’in Banja Luka şehrinde binlerce kişi, İçişleri Bakanı Dragan Lukac’ı ve 21 yaşındaki öğrenci David Dragicevic’in gizemli ölümünü protesto etmek için toplandı. Saatler süren protestodan sonra göstericiler, yılbaşı konserini de engelledi ve etkinliğin iptal edilmesini sağladı. Protestocular polis tarafından dağıtıldı ve gözaltına alınanlar oldu.

Altı gün kendisinden haber alınamayan Dragicevic’in cansız bedeni geçen mart ayında bir derede bulunmuştu. Hükümeti oğlunun ölümüne ilişkin gerçeği açıklamaya çağıran baba Davor Dragicevic, şehir meydanında her gün eylem yapmaya başlamıştı. Babanın eylemi, yolsuzluk ve hukuksuzluktan bıktıklarını söyleyen şehir sakinlerini de meydana topladı. Babanın öfkesiyle başlayan protestolar, geçen hafta Hırvatistan ve Sırbistan’a da sıçradı.

Dragicevic’in cansız bedeni bulunduğunda, polis ilk önce gencin intihar ettiğini iddia etmiş fakat daha sonra biri tarafından öldürülmüş olabileceğini de söylemişti. Soruşturmayı yürüten ekip, olayın cinayet olduğuna dair herhangi bir kanıt bulamadı. Protestocular, soruşturmanın uzun bir süredir çözüme ulaşmamasına dikkat çekerek olayın üzerindeki esrar perdesinin aydınlatılmasını istiyor.

Hayatını kaybeden gencin annesi, “Eğer sıradan biri oğlumu öldürmüş olsaydı, uzun süre önce tutuklanırdı. Öldüren kişi çok güçlü biri olmalı” dedi.

Meydanda toplanan protestocular “İstifa”, “Katil Lukac”, “David için adalet” sloganları attı ve pazartesi günü yapılacak yılbaşı konserlerini de engelleyeceklerini söyledi.

Sırp Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Milorad Dodik, pazar günü yaptığı açıklamada gencin ölümünün polisle ilişkilendirilmesi için herhangi bir kanıt bulunmadığını, protestoların muhalefet tarafından manipüle edildiğini söyledi ve “Sırp Cumhuriyeti’nde siyasi kararları sokak belirlemeyecek” diye konuştu.

Milletvekili de gözaltına alındı

Protestolarda yer alan bazı muhalif siyasetçiler ise “siyasetçi olarak değil, vatandaş kimliğiyle” eyleme katıldıklarını söyledi. Baba Davor Dragicevic’in Bakan Lukac’ı tehdit ettiği iddiasıyla gözaltına alınması sonrası polisle göstericiler arasında çıkan arbedede gözaltına alınanların arasında bir de milletvekilinin olduğu belirtildi.

Kaynak: The Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.