Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ofiste uyuklamak: Japon firmaları çalışanlarına uyku odaları hazırladı

Uykusuzluğun maliyetinin yılda 138 milyar dolar olduğunun tespit edildiği Japonya’da firmalar, uykusuzluktan ötürü verimi düşen çalışanlarına “şekerleme yapma” imkanı sunuyor.   

The Guardian’dan Justin McCurry’nin haberine göre, Nextbeat adlı servis sağlayıcısı geçen yıl bu işi, biri kadınlara biri erkeklere ait olmak üzere iki adet  “stratejik uyku odası” açmaya kadar vardırdı. Ses geçirmeyen ve özel kokularla donatılmış bu odalar, çalışanların rahatsız edilmeden uyumasına imkan tanıyor. Odalara laptop, bilgisayar ve telefon getirilmesi ise yasak. 

Kyodo haber ajansına konuşan Nextbeat’ten Emiko Sumikawa “Şekerleme yapmanın çalışanın verimliliği üzerinde en az düzenli beslenme ve egzersiz kadar olumlu etkisinin olduğunu” söylüyor. Nextbeat ayrıca, Japonya’da aşırı çalışma sonucu yaşanan ölümlerin (karoshi) önüne geçmek amacıyla, çalışanlarından işyerini 21.00’de terk etmelerini ve fazla mesai yapmaktan kaçınmalarını talep ediyor. 

Şirketler fazla mesai yapmaktan imtina eden ve vaktinde uyumaya giden çalışanlarına çeşitli teşvikler vaad ediyor. Bunlardan biri de bir düğün firması. Söz konusu işyerinde, şirket tarafından telefonlarına yüklenen bir uygulamayla gece en az 6 saat uyuduğu tespit edilen çalışanlar, işyerinin kafeteryasından yiyecek almalarına imkan veren fişlerle ödüllendiriyor. 

28 ülkede yapılan araştırmaya göre, Japonlar 6 saat 35 dakika ile uluslararası ortalamaya göre 45 dakika az uyuyor. Sıhhi malzemeler üreten Fuji Ryoki’nin yaptığı bir başka ankete göre ise 20 yaşın üzerindeki Japonlar’ın yüzde 92.6’sı yeterince uyuyamamaktan yakınıyor. 

İşyerinde uyumak, Japon toplumunda çalışanın lakayıtlığının değil işine sadakatinin göstergesi olarak kabul ediliyor; bu nedenle Japon firmaların çoğu mesai saatlerinde uyumayı (inemuri) hoşgörüyor; bununla birlikte işyerinde uyuyan çalışanlardan, bu işi sandalyede yayılmadan ve fazla rahat görünmeden yapmaları bekleniyor. 

Japon Sağlık Bakanlığı’nın, çalışma yaşındaki herkesin akşamüstü yarım saat şekerleme yapması yönündeki tavsiyesi doğrultusunda, Japon hükümeti de çalışanların iyi dinlenmiş olmasını kişisel ve profesyonel yönden olumlu yönlerine vurgu yapıyor.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.