Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kaotik şehir Kâbil’de iyimserliğe doğru

New York Times’ta yer alan habere göre, Afganistan’ın yeni İçişleri Bakanı Amrullah Saleh yönetiminde ve General Roshandil de dahil yeni güvenlik komutanlarının gelişiyle, asayişi sağlamak için yapılan girişimler başkent Kâbil’de ender rastlanan bir etki yarattı: İyimserlik ve umut.

Özellikle yozlaşma ve görevi kötüye kullanmanın ortadan kaldırılıp, güvenlik güçlerinin eski itibarlarına kavuşacakları bir alan tahsis etmeye çalışan Saleh’in icraatlarının odak noktasında “suç piramidini” dağıtmak bulunuyor.

Ülkenin seçkinleri tarafından korunan silahlı ve kanunsuz suç kartellerini dağıtabilmek için polis kuvvetleri aşağıdan başlayarak, yukarıdaki güçlü azınlığa ulaşmayı hedefleyen bir yol izliyor. 

Kentte suç faaliyetinde bulunan yaklaşık 1500 kişi olduğu ve bu kişilerin ellerinde 30 bine yakın yasa dışı silah bulundurdukları bilinirken General Roshandil, Kâbil’in sabrının tükendiğini ve şehirdeki kaosu bitirmek için bütün askeri gücü kullandıklarını ifade etti.

Her ne kadar silahlı suç örgütlerinin varlığı sürse de, atılan yeni adımlar Kâbil şehrinde ender bir iyimserlik duygusu yarattı. İçişleri Bakanı Saleh’in polis gücünü tekrar canlandırmak için yaptığı icraatlar, Kâbil’in iyimser ikliminin en büyük kaynağı. 

Her ne kadar tedirgin ve tereddütlü olsalar da, Kâbil’in sakinleri değişimin farkında. 26 yaşındaki fırıncı Muhammed Zahir, Saleh’ten bahsederken “Bir pozisyonda yeniyken, enerjik ve heyecanlısın, ancak ciddi olup olmadığını zaman gösterecek. Yine de bir iki hafta içinde Kâbil’deki durum biraz değişti. Suçlular ondan korkuyor, çünkü bazı güçlü adamlar tutuklandı” diyor.

Saleh’in getirdiği tedbirler, Kâbil’de yaygın olarak memnuniyetle karşılansa da, birçok gözlemciye göre yozlaşmayla mücadelede katedilecek daha çok yol var. Kadın ve Barış Çalışmaları Örgütü Genel Müdürü Wazhma Frogh, kamuoyunda artan iyimserlikten bahsederken temkinli konuşuyor: “Suçlular yalnızca kısa süreli bir baskıya tabi tutulurlarsa, daha sonra yeniden cesaret kazanabilir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.