Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sırbistan’da binlerce kişi Putin’in ziyaretini bekliyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bugün gerçekleştireceği Belgrad ziyareti Sırbistan’da büyük bir heyecan dalgasına yol açtı. Ülke bir ayı aşkın süredir Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’e yönelik düzenlenen politik şiddet karşıtı protestolarla çalkalanırken, Belgrad yönetimi Sırp halkı tarafından çok sevilen Putin’in ziyaretiyle imaj tazelemeye çalışıyor.   

Tahminlere göre 70 bin kişiye yakın bir kalabalık Rusya Devlet Başkanı Putin’i karşılamak için Belgrad’da toplanmış bulunuyor. Karşılama ise Cumhurbaşkanı Vucic’in partisi olan Sırp İlerleme Partisi ve partiyle yakın bağları olduğu bilinen siyasi organizasyonlar tarafından düzenleniyor. Hatta karşılama için Putin fotoğrafları, Rusya bayrakları ve ulaşım-yemek paketleri bile hazırlanmış durumda. Putin, Sırbistan halkı için popüler ve sevilen bir isim.  

Politik şiddet karşıtı protestolar 

“Beş milyondan yalnızca biri” sloganıyla toplanan binlerce protestocu ise, bir ayı aşkın süredir Cumhurbaşkanı Vucic’i otokrat olmakla, partisi SNS’yi de yolsuzluk ve hukuksuzlukla suçluyor. Vucic ise protestoculara boyun eğmeyeceğini ve gerekirse erken seçime gideceğini söylüyor.  

Çarşamba günü, Kosova için önemli bir siyasi figür olan Oliver İvanoviç’in ölüm yıl dönümü nedeniyle gösteriler daha da şiddetlendi. İvanoviç, 16 Ocak 2018 tarihinde, parti ofisine girerken silahlı saldırı sonucu öldürülmüştü. Vucic’e muhalif olarak tanınan İvanoviç, Vucic’e yakın olduğu bilenen isimler tarafından tehdit de edilmişti.  

Ülkedeki hükümet karşıtı protestolar, geçtiğimiz aralık ayında muhalefetteki Sırbistan Solu Genel Başkanı Borko Stefanoviç’in saldırıya uğraması sonrası artmıştı. 

Rusya ağabey, AB ticari partner

Eski Yugoslavya’nın 1990’larda dağıldığı dönemde milliyetçi çizgide siyaset izleyen Vucic, son dönemde Sırbistan’ın Avrupa Birliği (AB) üyeliği için müzakereler yürütüyor. Ancak Vucic hükümeti; AB ile yakınlaşmayı, Kosova ile ilgili politikalarını ve Rusya-Çin ile olan yakın ilişkilerini değiştirmeden yürütmeye çalışıyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Sırbistan’ı “kardeş” olarak nitelendiriyor.  

Rusya ile siyasi ilişkiler sembolik değere sahip olmasına rağmen Sırbistan, dış ticaretinin üçte ikisi AB ülkeleriyle yapılıyor ve Sırp vatandaşlar AB ülkelerinde çalışıyor ve okuyorlar.  

Vucic ise Sırp halkı tarafından çok sevilen Putin ile aynı kareye girerek, protestoları yatıştırmayı ve olası bir erken seçim için imaj tazelemeyi planlıyor.

Deutsche Welle’ye konuşan Sırp siyaset uzmanı Boris Varga ise “Bu ziyaret Putin için de çok önemli. Eski Sovyet muz cumhuriyetlerinden olmayan, AB üyeliği adaylarından bir ülke tarafından takdir edildiği ve desteklendiği mükemmel bir portre çiziyor” diyor. 

  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.