Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de hükümet hâlâ kapalı: “Ücretsiz çalışmamız birilerinin umurunda mı? Cevap, hayır”

ABD’de hükümetin kapamasının 27. gününe girilirken, 800 bin federal hükümet çalışanının bir kısmı ücretsiz izinde, bir kısmı ücret almadan çalışmaya devam ediyor. Federal Kolluk Kuvvetleri çalışanları (FBI, ABD Adalet Bakanlığı, Gizli Servis) ise maaşlarının ne zaman ödeneceğini bilmeden kamu hizmeti vermeye devam ediyor. Çalışanların ekonomik stres altında olması ve bazı hizmetlerin durdurulması ise soruşturmaların aksaması ve verimsizleşmesiyle ilgili endişeleri büyütüyor. Trump’ın çözümü, Beyaz Saray’da hamburger ve pizza partisi vermekte bulmasıysa tepkileri daha da artırdı.

ABD Başkanı Donald Trump ve Kongre’nin, Meksika sınırına yapılması planlanan duvar ödeneğiyle ilgili anlaşamaması üzerine, federal hükümet kısmen kapandı ve çalışanlar 12 Ocak’ta ilk maaş kesintisini yaşadı. 

FBI ve Gizli Servis çalışanları, Gümrük ve Sınır Güvenliği personeli, İç Güvenlik Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı çalışanları dahil olmak üzere, 26 bine yakın federal hükümet çalışanı, işleri esaslı ve zorunlu sayıldığı için hükümetin kapalı olmasına rağmen ücretsiz olarak çalışmaya devam ediyor. Çalışanların ve kurumların ise iki ana sorunu var: Ücretsiz çalışıyor olmanın yarattığı endişe ve soruşturma çalışmalarının aksaması. 

Kolluk kuvvetleri çalışanları “Halkı suçtan korumak bizim görevimiz ama işimize odaklanmak yerine, ekonomik stres altında eziliyoruz, hepimizin ailesi ve sorumlulukları var” diyerek endişelerini meclisteki vekillere duyurmaya çalıştı. 

The Washington Post’a konuşan bir çalışan “İnsanlar, toplumu korumak için işlerini yapıyorlar çünkü görevlerine inanıyorlar. Bizim ödeme almamamızı önemseyen birileri var mı? Cevap, hayıra benziyor” dedi.

Hükümet kapamanın ne kadar süreceğiyle ilgili belirsizlik devam ederken, çalışanlar maaşlarını ne zaman alacaklarını hâlâ bilmiyor. Trump’ın, “Duvar yapılana kadar gerekirse aylarca hükümeti kapalı tutmaya hazırım” açıklamasıysa öfkeyi daha da büyütüyor. Federal hükümet çalışanları mortgage ödemeleri ve aylık masraflarını birikimlerinden karşılamaya çalışıyor. 

Kısmi kapamayla birlikte, kolluk kuvvetleriyle ilgili pek çok seyahat ve eğitim programı da iptal edildi. FBI İstihbarat Teşkilatı Başkanı Thomas O’Connor, “Ödenek kesintisi, kurumların davalarını takip etme kabiliyetlerini kısıtlıyor. Bazı soruşturmalar ise fonlar geri geldiğinde takip edilebilir olmayacak” açıklamasıyla geri dönülemez zararlardan bahsetti.  

Durum böyleyken, federal hükümet çalışanları özel sektöre geçmeyi düşünmeye başladı. Pek çok çalışansa, ikinci bir işte çalışmaya yöneldi. FBI ise etik endişelerden dolayı çalışanlarının ikinci bir işte çalışmasını teamül olarak reddederken artık olabildiğince hızlı bir prosedürle bu talepleri kabul etmeye başladıklarını duyurdu.  

Taraflar anlaşmaya yakın mı? 

Başkan Trump, Kongre’den duvar için 5,6 milyar dolarlık bütçe isterken, Temsilciler Meclisi’ndeki çoğunluğu kazanan Demokratlar ise direnmeye devam ediyor.  

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ise Trump’a, defalarca hükümeti geri açma çağrısında bulunmuştu. Pelosi ayrıca, Trump’u geleneksel Birliğin Durumu konuşmasını ertelemeye çağırmıştı.

Trump ise Pelosi’nin Brüksel ve Afganistan’a yapmayı planladığı geziyi, bir saat öncesinde federal hükümetin kısmen kapanması konusundaki müzakereleri gerekçe göstererek iptal etti.  

Trump Pelosi’ye hitaben yazdığı mektupta “Bu dönemde, Washington’da benimle birlikte kalıp Güçlü Sınır Güvenliği hareketine katılmanızın ve hükümetin kapanmasına son vermenizin daha iyi olacağını hissediyorum” dedi. 

Temsilciler Meclisi Çoğunluk Lideri Steny Hoyer, Trump’ın bu hamlesiyle ilgili “başkanlık makamını küçük düşürdüğünü” söylerken, Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ise Pelosi’nin, Birliğin Durumu konuşmasını iptal etme tehdidini “sorumsuzca” diyerek eleştirdi. Graham ayrıca, Trump’ın verdiği tepkinin de “uygunsuz” olduğunu vurguladı. 

Demokratlar ve Trump arasındaki duvar ödeneği tartışmasında pek ilerleme katedilmezken, çalışanlar ve halk arasındaki memnuniyetsizlik giderek büyüyor. 


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.