Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mali’de BM Barış Gücü’ne El Kaide saldırısı

Batı Afrika ülkelerinden Mali’de, El Kaide bağlantılı bir grup, Çad’ın İsrail’le diplomatik ilişkileri yeniden başlatma kararına misilleme olarak Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nde görevli Çad güçlerine saldırdı. Saldırıda 10 asker hayatını kaybetti, 25 asker de yaralandı.

New York Times’ın haberine göre, İslam ve Müslümanlara Destek Grubu isimli El Kaide bağlantılı örgüt, geçen pazar günü yaptığı açıklamada Aguelhok şehrinde yapılan saldırıyı üstlendi. 2006’da El Kaide’ye bağlılık ilanından beri defalarca ismini değiştiren grup, saldırının Çad Devlet Başkanı İdris Deby’nin İsrail’le ilişkileri normalleştirme çabalarına cevaben gerçekleştirildiğini açıkladı:

“Bu saldırı, Şeyh Eymen el Zevahiri -Allah onu korusun- liderliğindeki El Kaide örgütü komutasındaki talimatnameler çerçevesinde, Siyonist Araplar ve Arap olmayanların normalleşme planlarını engellemek için yapılmıştır.”

Saldırıyı grubun üstlenmesi, geçen hafta El Kaide’nin Doğu Afrika kolu El Şebab’ın Kenya’nın başkenti Nairobi’de 21 kişinin hayatını kaybettiği saldırıdan sonra yaptığı açıklamayı hatırlattı. Şebab’a göre Nairobi saldırısı, ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararına cevaben El Kaide’nin emriyle gerçekleştirilmişti.

El Kaide Afrika’da hala güçlü

Dünyanın dikkati bir süredir IŞİD’e yoğunlaşsa da, analistler uzun zamandır El Kaide ağının hâlâ güçlü olduğunu söylüyor.

Bu durum, özellikle Afrika’da devam ediyor. 2012’de Mali’de ülkenin yarısı, Şeriat mahkemeleri kuran ve sokaklarda İslami polis kontrolleri yapan cihadcıların kontrolü altındaydı.

Mali’de Timbuktu ve Gao gibi şehirler özgürleştirip normal hayata dönse de Aguelhok her zaman güvensiz bir yer oldu. El Kaide burada evli olmayan göçebe bir çifti idam etmişti. Çifte uygulanan recm cezası yerel halkta travmaya yol açmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.