Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uydu görüntülerine göre Suudi Arabistan balistik füze üretiyor olabilir

Uzman ve analistler, uydu görüntülerinden edinilen bilgilere göre; Suudi Arabistan’ın, ilk balistik füze fabrikasını kuruyor olabileceğini açıkladı. Riyad’ın güneybatısındaki al-Watah’ta kurulu yerleşkedeki balistik füze fabrikası ise Suudi Arabistan’ın bölgesel rakibi olan İran karşısındaki gücünü arttıracak. Suudi Arabistan, halen nükleer silahlara sahip değil ancak füze yapım tesisi ileride yapılabilecek olan Suudi nükleer silah programı açısından kritik öneme sahip. Böyle bir tesis, Suudi Arabistan’a nükleer savaş başlığı üretme kapasitesi verebilir.  Bu gelişmeler ise krallığın artan askeri ve nükleer hırsıyla ilgili endişeleri arttırdı. 

The Washington Post’ta yer alan habere göre; Middlebury Uluslararası Araştırmalar Enstitüsü’nde nükleer silah uzmanı olarak çalışan Jeffrey Lewis ve ekibi bölgeden gelen uydu görüntülerini incelerken tesisi fark etti ve incelemeye başladı. Konuyla ilgili Lewis “Suudi Arabistan’ın uzun menzilli füze ve nükleer silah üretme ihtimali var – biz hep yapamayacaklarını düşündük. Belki de istek ve kapasitelerini hafife aldık” dedi. 

Washington’daki Suudi Arabistan elçiliği tesisin içeriğiyle ilgili konuşmayı redderken CIA ve Pentegon da konuyla ilgili açıklama yapmadılar.  

Tesisin içeriği, Suudi Arabistan’ın uluslararası ilişkileri açısından kritik öneme sahip. Krallık, Prens Muhammed bin Salman’ın, göreve gelişinden beri askeri açıdan daha agresif bir tutum sergilemeye başlamıştı. Muhammed bin Salman ise geçen sene bir röportajında “İran’ın nükleer bomba üretmesi halinde Suudi Arabistan’ın da üreteceğini” açıklamıştı.

Suudi Arabistan, nükleer enerji projesini hayata geçirmek için ABD ile anlaşmaya çalışıyor ancak yetkililer, Suudi Arabistan’ın atom enerjisi gücünü sivil amaçlar dışında silah üretimi için kullanmasından endişe duyuyordu. Cemal Kaşıkçı cinayetinin ardından Kongre projeye tamamen olumsuz bakmaya başladı.  

Suudi Arabistan’ın komşusu olan İsrail, gelişmiş bir nükleer ve füze programına sahip. Bölgesel rakibi İran ise balistik füze üretme kapasitesini arttırıyor. Suudi Arabistan, kurmuş olabileceği bu tesis ile İran’ın yıllardır geliştirmiş olduğu füze üretim kapasitesini yakalamaya çalışacak ve Yemen’de, Husii isyancılarına karşı savaşan Suudi güçlere silah desteğinde bulunabilecek.  

Al-Watah’taki tesis füze bazlı olarak daha önce 2013’te de gündeme gelmişti ancak şu an tesisin, yeni eklenen yapılarla birlikte balistik füze üretimi fabrikası olduğu düşünülüyor. Uzmanlar; yeni eklenen tesiste, patlamalara karşı önlem duvarları olması ve tesisin fiziksel yapısının balistik füze üretimine uygun oluşunun şüpheleri daha da arttırdığını belirtiyor.  

Tesisi kurmak için gereken teknolojik uzmanlığın Çin’den sağlandığıyla ilgili şüpheler ise büyük. Uzmanlar al-Watah’taki tesisin Çin’dekine çok benzer yöntemler kullanılarak hazırlandığını söylüyor. Çin’in, daha önce Pakistan’ın gizlice bir tesisi kurmasına da yardım etmesi ise şüpheleri arttırıyor.  

ABD ve Suudi Arabistan arasında çok büyük bir silah ticareti olsa da Krallık, ABD’den ithal edemediği bazı kritik silahları daha önce de Çin’den temin etmişti.  

Tesisin, hangi çapta silah üretimi yapabildiği veya hangi ülkeden yardım aldığı hala spekülatifken uzmanlar bölgedeki diğer üslere göre daha küçük ölçekte olduğunu ve uydu görüntülerine göre daha aktif bir operasyon içinde olmayabileceğini de belirtiyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.