Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Davos’ta konuşan George Soros: “Çin Devlet Başkanı Şi Cinping özgür toplumun en büyük düşmanı”

Açık Toplum Vakfı Başkanı George Soros, 24 Ocak Perşembe günü Davos Dünya Ekonomik Forumu 2019’da yaptığı açıklamada, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in yüksek teknolojili gözetim rejimi kurduğunu ve özgür toplumun “en tehlikeli düşmanı” olduğunu söyledi. Soros “Çin dünyadaki tek otoriter rejim değil, aynı zamanda en zengin, en güçlü ve teknolojik açıdan en gelişmiş olandır” dedi. Soros ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında da endişeleri olduğunu belirtti.

Şi Cinping yönetimindeki Çin, vatandaşlarını takip etmek için yüz tanıma sistemi içeren yüksek teknolojili bir sistem inşa ediyor. Soros bu sistemin bireylerin rejime yönelik ne kadar tehlikeli bir tehdit oluşturabileceğini hesaplayacağını iddia ediyor. Soros yaptığı açıklamada, ”Sosyal kredi” sistemi faaliyete geçerse, Cinping halk üzerinde tam kontrol sağlayacaktır” dedi.

Soros, Facebook gibi teknoloji devlerinin demokrasinin iyiliği için yetkililer tarafından yeniden ele alınması gerektiğini söyledi. “Açık toplumlarla karşı karşıya gelen en ciddi tehlikenin, bir kontrol aracı olarak makine öğrenmesi ve yapay zekânın baskıcı rejimlerin eline geçebilme ihtimali” olduğunu belirtti.

Soros, Çin’in yeni nesil  teknoloji devleri ZTE ve Huawei ile ilgili endişelerini de dile getirdi. Çinli firmaların, ABD ve Avrupa merkezli teknoloji şirketlerinden önce “5G” kablosuz bağlantı teknolojisini piyasaya sürdüğünü hatırlatan Soros, “Bu şirketler 5G pazarına hükmediyorlarsa, dünyanın geri kalanı için kabul edilemez bir güvenlik riski oluşturacaklar” diye konuştu.

George Soros, ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin politikası hakkında da eleştirilerde bulundu. İki ülke arasında süren ekonomik/ticari savaşın, soğuk savaştan sıcak bir savaşa dönebileceğini söyledi. Soros “Öte yandan, eğer Cinping ve Trump artık iktidarda olmasaydı, iki ‘siber süper güç’ arasında daha fazla işbirliğini geliştirme fırsatı sunacaktı” açıklamasında bulundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.