Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya bir süreliğine ülkenin bütün internet bağlantısını kesecek

Rusya, siber saldırılara karşı kendilerini nasıl savunacaklarını görebilmek için bir süreliğine ülkenin bütün internet erişimini kesme kararı aldı.

Aralık 2018’de parlamentoya sunulan yasa tasarısı kapsamında, Rusya’nın dijital dünya ile bağlantısının kesilmesi halinde internet altyapısı olan Runet’in nasıl işlediğinin görülmesi amaçlanıyor. Deneyin ne zaman yapılacağı bilinmemesine rağmen, 1 Nisan’dan önce yapılacağı iddia ediliyor.

Deneyin sonuçlarına göre “Dijital Ekonomi Ulusal Programı” adı verilen yasa tasarısı ile ilgili geri dönüşler elde edilecek, tasarıda değişiklik yapılabilecek.

Çalışmaları süren deneyin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından desteklendiği, başarılı olması durumunda ise yasayı kabul edeceği düşünülüyor. Yasa tasarısının ilk haline göre, Rusya’nın yabancı bir saldırı sonucu dünyanın geri kalanıyla internet bağlantısının kesilmesi durumunda Rus internet sağlayıcılarının Runet’in bağımsızlığını sağlaması öngörülüyor.

Hükümet uzun süredir proje üzerinde çalışıyordu. 2017 yılında Rus yetkililer bütün internet trafiğinin yüzde 95’inin 2020’den itibaren yerel olarak yönetilmesi amacını taşıyor.

BBC’nin haberine göre, Rus telekom şirketlerinin, bütün Rus internet trafiğini Roskomnadzor (Rusya Telekom, İletişim Denetim Kurumu) tarafından onay verilen ya da yönetilen noktalara yöneltecek teknik uygulamaları devreye sokması gerekecek. Roskomnadzor bütün internet trafiğini yöneterek trafiğin Rusya içinde kalmasını sağlayacak; dışarı çıkması olası içeriği bloklayarak yabancılar tarafından bu içeriğin gözetlenmesini engelleyecek.

Roskomnadzor Başkanı Alexander Zharov, projeyi Rusya lideri Putin’e anlatırken.

NATO üyesi ülkeler ve müttefikleri, Rusya’yı siber saldırılar ve diğer online saldırı, müdahale ve kışkırtmalar yapmakla suçluyor; Moskova’nın müdahalelerine karşı yaptırım tehdidinde bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.