Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dezenformasyon ve sahte haber raporu: “Facebook ‘dijital gangster’ gibi davranıyor”

The Guardian’ın haberine göre, İngiltere Parlamentosu Dijital, Kültür, Medya ve Spor Komitesi (DCMS), sosyal medyada yalan haber ve dezenformasyon üzerine bir rapor hazırladı. Bugün parlamentoya sunulacak rapor, 108 sayfadan oluşuyor ve içerisinde 170 farklı iddia yer alıyor.  

Raporda, Facebook’a ve CEO’su Mark Zuckerberg’e yönelik eleştiriler de yer alıyor. Facebook’un katı bir düzenlenmeye tabi tutulması gerektiğini belirten rapora göre, kullanıcıların verileri kâr amaçlı satılıyor. Daha önce de gündeme gelen, Facebook üzerinden Rusya’nın seçimleri manipüle ettiği iddiasına da raporda tekrar yer verildi. Ayrıca raporda, 2014 yılından bu yana İngiltere seçimlerine bir dış müdahale olup olmadığının araştırılması için hükümete soruşturma açma çağrısı yapılıyor.

“Demokrasi, her gün kullandığımız sosyal medya platformları nedeniyle risk altında”

Komite Başkanı Damian Collins, vatandaşların kötü niyetli bir girişimin hedefi haline geldiği belirtti. Collins, “Demokrasi, her gün kullandığımız büyük sosyal medya platformları aracılığıyla iletilen ve tanımlanamayan kaynaklardan gelen ‘karanlık reklamlar’ nedeniyle risk altında” dedi.

Geçen yıl Zuckerberg, 50 milyon kullanıcının kişisel verilerini İngiltere merkezli şirket Cambridge Analytica ile paylaştığı iddiasıyla suçlanmıştı. İddiaya göre şirket, bu verileri 2016 ABD başkanlık seçimlerini etkilemek için kullanmıştı.

“Dünyanın en büyük şirketlerinin başında oturan birinden beklenebilecek bir liderlik kapasitesi yok”

Zuckerberg, komite tarafından kişisel olarak da eleştirildi. Collins, “Mark Zuckerberg, dünyanın en büyük şirketlerinden birinin başında oturan birinden beklenebilecek liderlik ve kişisel sorumluluk kapasitesine sahip değil” dedi. DCMS raporu, “sosyal medya şirketlerinin sadece bir platform olma” iddiasının arkasına saklanamayacağını savunarak, Facebook gibi sosyal medya sitelerinin kontrol altına alınmasını istiyor.

Şirket ve yöneticilerinin “dijital gangster” olarak ilan edildiği raporda, gizlilik yasalarını kasten çiğnediği öne sürülen Facebook’un acilen yasal düzenlemelere tabi tutulması isteniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.