Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Karbondioksit salımındaki artış bulutları yok ediyor

Atmosferdeki sera gazının artışıyla birlikte bulutlar yok oluyor ve küresel ısınma giderek hızlanıyor. Karbondioksit salımı bu hızla devam ederse ve önlem alınmazsa yüzyılın sonunda Stratokümülüs bulutlarının yok olması bekleniyor. 

Nature Geoscience’da yayınlanan araştırmaya göre, alçak bulutlar olarak adlandırılan, yerden 500 metre ile 3 kilometre kadar yükseklikteki Stratokümülüs bulutları güneş ışınlarının doğrudan yansımasını engelliyor. Tropiklerdeki okyanusların yüzde 20’sini koruyan bu bulutlar, yeryüzünün büyük bir bölümünü gölgeleyerek gezegenimizi soğutuyor.

Yapılan deneyde, Stratokümülüs bulutlarının karbondioksit dayanıklılığı ölçülüyor. Atmosferdeki karbondioksit oranı, bir milyonda 1,200 PPM’e ulaştığında bulutlar tamamen yok oluyor.

Günümüzde atmosferdeki karbondioksit konsantrasyonu 410 PPM seviyesinde. Bilim insanları, küresel ısınmayla ilgili köklü bir hayat değişikliği olmadıkça bu yüzyılın sonunda oranın 1200 PPM’e ulaşmasını bekliyor.


Global Climate Change grafiği 2000. 

Stratokümülüs bulutlarının tamamen ortadan kalkması ise gezegenin ortalama sıcaklığını 8 derece artırıyor. Bilim insanları sadece 2 derecelik bir artışın bile deniz seviyesi üzerinde çok büyük değişikliklere neden olacağını açıklamıştı. Mevcut sıcaklığın üzerine bulutların yok olmasıyla 8 derece eklenirse sayısız tür ve ekosistem için felaket olacağı söyleniyor. 

Araştırmacılardan Tapio Schneider, sonuçlarla ilgili “Umarım o noktaya gelmememiz için yeterli teknolojik gelişmeyi katederiz ama sonuç hâlâ mümkün” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.