Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doç. Dr. Halis Ulaş: “Uluslararası standartlara aykırı olarak, din görevlisini sağlık ve sosyal hizmetler başlığı altında ele almak kabul edilemez”

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından Ulusal Meslek Standardı hazırlık sürecinde olan “Manevi Danışmanlık” konusunda konuşan Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Halis Ulaş, manevi danışmanlık görevlendirmelerinin yasal ve bilimsel dayanaktan yoksun olduğunu ve etik açıdan mesleki sınırları aşan yanlış uygulamalara yol açtığını söyledi. 

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Halis Ulaş, Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) ile Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) arasında 20 Şubat 2018’de imzalanan protokol kapsamında, “Manevi Danışman Ulusal Meslek Standardı” hazırlandığını ve bu protokolün, “öğrenci yurtları, eğitim kurumları, gençlik merkezleri ve kampları, ceza infaz kurumları, sağlık kuruluşları, sosyal hizmet kurumları ve benzeri yerlerde” yürütülen “manevi danışmanlığı” kapsadığını belirtti.

Ulaş, 2015 yılından itibaren DİB tarafından hastaneler, öğrenci yurtları, ceza infaz kurumları gibi kurumlarda kadro ve unvanı olmamasına rağmen bazı Diyanet personelini ‘Manevi Danışman’ olarak görevlendirmeye başladığını ve bu görevlendirmelerin yasal ve bilimsel dayanaktan yoksun olduğunu ve etik açıdan mesleki sınırları aşan yanlış uygulamalara yol açtığını söyledi.

“Psikoloji ve psikopatoloji bilgisi gereklidir”

Ulaş, manevi danışmanlığın İslam ve diğer dinler kapsamında düşünüldüğünde faydalı ve bireylerin manevi sürecine katkısı olabileceğini aktarırken, psikolojik danışmanlık söz konusu olduğunda durumun farklı hale geldiğini dile getirdi. Psikolojik sorunlara vâkıf olabilmek için en azından belli bir düzeyde psikopatoloji bilgisi gerektiğini söyledi.

“Din görevi başka, sağlık ve sosyal hizmet görevi başka”

Doç. Dr. Halis Ulaş konuyla ilgili Medyascope.tv’ye şöyle konuştu: “Uluslararası standartlara aykırı olarak, din görevlisini sağlık ve sosyal hizmetler başlığı altında ele almak kabul edilemez. Ruh sağlığı hizmeti de ilgili alanlarda yetişmiş olan ruh sağlığı meslek mensupları tarafından verilmeli. Aksi halinde ülkemizde incinebilir gruplara, çocuklara, gençlere, engellilere, ruhsal zorluk, ruhsal hastalık ve bozukluğu olan bireylere faydadan çok zarar getirir.”

Ulaş, manevi danışmanlık sürecinin çözümüne ilişkin mevcut ruh sağlığı meslekleri mensuplarına ait kadroların artırılması ve bilimsel ve nitelikli hizmetin önünün açılması için, 19 Mart günü saat 19.00’da İzmir Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde psikoloji dernekleri ve meslek platformlarının gerçekleştireceği bir forumun yapılacağının da bilgisini verdi. 

Doç. Dr. Halis Ulaş ile yaptığımız söyleşinin tamamını dinlemek için:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.