Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uluslararası Şeffaflık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Oya Özarslan: “Yolsuzluğun panzehiri şeffaflıktır, yerel seçimlerdeki adayları şeffaflık taahhütnamemizi imzalamaya davet ediyorum”

31 Mart’taki yerel seçimlere özgü bir şeffaflık taahhütnamesi hazırladıklarını bildiren Uluslararası Şeffaflık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı E. Oya Özarslan, göreve talip olan adayların ve mevcut yöneticilerin, şeffaflık ilkesi gereğince çalışacaklarını vaat ediyorlarsa bu taahhütnameyi imzalamaları gerektiği söyledi.

Uluslararası Şeffaflık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı E. Oya Özarslan “küresel anlamda yolsuzlukla mücadele eden” ve bunun panzehiri olarak gördükleri “şeffaflık, dürüstlük, açıklık ve denetim gibi ilkelerin savunuculuğunu yapan” bir sivil toplum örgütü olduklarını belirtti.  

Türkiye’de 10 yıldır faaliyet gösterdiklerini ve bu 10 yıl içerisinde de yolsuzlukla mücadelede birçok proje, faaliyet ve etkinlik gerçekleştirdiklerini söyleyen Özarslan, 31 Mart’taki yerel seçimlere özgü bir kampanyaya başladıklarını ve bu kampanya çerçevesinde öncelikle belediye başkan adaylarına ya da belediye yönetimine talip olanlara ve yerel seçim sürecine dahil olan herkese uygun yerel yönetim şeffaflık rehberiyle, ayrıca bunun içinden seçtikleri kilit sözcüklerle şeffaflık taahhütnamesi hazırladıklarını dile getirdi.

“Vatandaşların belediye algısı çok kötü”

“Biz şeffaflığın yerel seçimlerde öne çıkan önemli hususlardan birisi olması gerektiğini düşünüyoruz” diyen Özarslan, 2015-2016 yılında yapmış oldukları anket çalışmasından örnekler verdi. Özarslan; yapılan kamuoyu çalışması/anketteki “Türkiye’de yolsuzluğa karışmış olan kurumlar hangileridir?” sorusuna gelen cevapların yüzde 50 oranında yerel yönetimleri, belediyeleri işaret ettiğini söyledi. Devamında sordukları “Son 12 ayda siz veya bir yakınınız herhangi bir kuruma usulsüz ödeme yapmak ya da bir hediye vermek zorunda kaldınız mı” sorusuna cevap olarak da karşılarına yine belediyelerin çıktığına değindi. Vatandaşların algısının belediyeler konusunda çok kötü olduğunu, aynı zamanda usulsüz ödemeler yaptıkları ilk kurum olarak belediyeleri gösterdiklerini söyleyen Özarslan, şöyle devam etti:

“Yine aynı şekilde ‘Yolsuzluk yapılan işlem türleri hangisidir?’ diye sorduğumuzda, bunların arasında da ihaleler, imar işlemleri ve ruhsat işlemleri cevabını aldık. Tüm bu çalışmaların, analizlerin ve gözlemlerin sonucunda; belediyeler, birebir sorumlu olduğu işlemlerde yolsuzluğa karışma noktasında gündeme geldi. Bu yüzden yerel yönetimlerde yolsuzluğun temel ve önemli bir sorun olduğunu düşünüyoruz. Bunun aşılması için de bizim açık, hesap veren, dürüstlük ilkelerini benimseyen ve denetlenebilen bir yönetim anlayışa ihtiyacımız var.”

“İçi boşaltılan şeffaflık kavramının altını doldurmalıyız”

Özarslan, süreci değerlendirmeyi sürdürürken, “Bu yerel seçimler döneminde birçok adayın vaatlerine baktığımızda, içinde şeffaflığın da olduğunu görüyoruz. Şeffaflık adayların dilinde fakat şeffaflığın Türkiye’de içi en kolay boşaltılan kavramlardan biri olduğunu düşünüyorum. Belki demokrasi ve barıştan sonra altı boşaltılan en önemli kavramlardan biridir şeffaflık. Bunun altını doldurmalıyız diye düşünüyorum” dedi.

“Şeffaflık taahhütnamesini imzalayın”

Yerel yönetime talip olan adayların, şeffaflık ilkesi gereğince çalışacağını vaat ediyorlarsa bunun için hazırlanan şeffaflık taahhütnamesini imzalamaları gerektiği söyleyen Özarslan, bunun için belli başlı ilkelere riayet edilmesi gerektiğini vurguladı ve açık ihale sisteminin istisna olması yerine kural olmasını, hatta tüm sürecin şeffaflıkla yürütülmesi gerektiğini söyledi.

Bunların dışında belediye başkanları ve üst yönetimin mal varlıklarının yıllık olarak beyan edilmesi, belediye meclis kararlarının, toplantı tutanaklarının, belediye faaliyet raporlarının açık olması, ilgili resmi web sitelerinden açık, anlaşılabilir şekilde yayınlanıyor olması gerektiği aktaran Özarslan, bunun gibi temel unsurlardan oluşan yerel yönetim şeffaflık ilkeleri rehberinde seçim sürecindeki yönetime talip olan adaylara seslendi:

“Şeffaflık taahhütnamesini imzalayın. Şeffaflık taahhütnamesiyle biz sizin nasıl bir yönetici olmaya aday olduğunuzu anlayıp ona göre oy vereceğiz. Bunun çağrıcısı olmak ve bu sesi yükseltmek için buradayız.”

Oya Özarslan ile yaptığımız söyleşinin tamamını dinlemek için:


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.