Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

SODEV raporu: AKP seçmeninin de en büyük sorunu ekonomi

Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV), Türkiye genelinde gerçekleştirdiği anket çalışmasında hane halklarının ekonomik durumunu ve ekonomik kriz algısının seçmen davranışlarına etkisini inceledi. Araştırma sonuçlarına göre, 2014 yerel seçimlerinde AKP’ye oy verdiğini söyleyen seçmenlerin neredeyse yarısı son bir yılda ekonomik durumunun kötüleştiğini belirtti.

“Ekonomik Krizin Boyutu ve Yerel Seçimde Seçmen Davranışlarına Etkisi” başlıklı raporun basın tanıtımını SODEV Başkanı Ertan Aksoy gerçekleştirdi.

Araştırmada anket yöntemiyle, son bir yıldaki ekonomik gelişmelerin vatandaşlara etkisi ve son dönemde ekonomideki olumsuz verilerle oy tercihleri arasındaki ilişki ölçüldü.

Araştırmada şu çarpıcı sonuçlara varıldı:

Oy tercihinde kararsızlar AKP ve CHP’den sonra üçüncü büyük grubu oluşturuyor

Katılımcıların “Bu pazar seçim olsa kime oy verirsiniz?” sorusuna verdikleri cevaba göre, “kararsızlar” AKP ve CHP’den sonra üçüncü büyük grubu oluşturuyor. Bu kararsız seçmenlerin yüzde 44’ü 2014 yerel seçimlerinde AKP’ye oy verdiğini belirtmiş.

Ekonomik krizin AKP seçmeninin oy tercihlerine etkisi üzerinde de duruldu

AKP seçmeninin yüzde 69’u yine AKP’ye oy vermeyi düşündüğünü açıklarken 2014 yerel seçimlerinde AKP’ye oy verenlerin yüzde 13’ü kararsız olduğunu belirtti.

Kendi partisine oy verecek olan 2014 yerel seçim MHP seçmeni, AKP ve CHP’ye oy vereceklerden daha az ve MHP, AKP ve CHP’ye doğru oy geçişkenliğine sahip. 2014 yerel seçimlerinde MHP’ye oy veren seçmenin yüzde 11’i de kararsız.

Muhalefet seçmeninin yaklaşık yarısı ekonomik durumunu “kötü” ya da “çok kötü” olarak tanımlıyor

Araştırmaya katılanların ekonomik durumlarını nasıl tanımladıklarına bakıldığında, 2014 Yerel Seçimlerinde verdikleri oya göre AKP seçmenlerinin yüzde 28’i, MHP seçmenlerinin yüzde 40’ı, CHP seçmenlerinin yüzde 49,5’i, HDP seçmenlerinin ise yüzde 60’ı ekonomik durumunu “kötü” ya da “çok kötü” olarak tanımlıyor.

HDP ve CHP seçmeninin büyük çoğunluğu son bir yıl içerisinde ekonomik durumunun daha da kötüleştiğini belirtirken MHP ve Saadet Partisi tabanında da benzer bir eğilim mevcut. Ekonomik kriz-oy davranışı arasındaki olası ilişki üzerinden en dikkat çekici sonuç ise 2014 yerel seçimlerinde AKP’ye oy verdiğini söyleyen seçmenlerin neredeyse yarısının da son bir yılda ekonomik durumunun kötüleştiğini belirtmesi.

Seçmenlere gelir-harcama denkliğini sağlayıp sağlayamadıkları da soruldu. Araştırmadan diğer seçmenlere göre ekonomik durumlarının daha iyi olduğunu belirten AKP seçmenlerinin de yüzde 42’sinin gelir-harcama denkliğini sağlayamadığı sonucu çıktı.

Araştırma örnekleminin yüzde 54,3’ü mevcut ekonomik durumlarının yerel seçimlerde oy tercihlerini etkileyeceğini düşünüyor.

MHP seçmenlerinin yarıdan fazlası ekonomik durumlarının oy tercihlerini etkileyeceğini düşünüyor

24 Haziran 2018 seçimlerindeki oy tercihlerine göre AKP seçmenlerinin yüzde 58,8’i ekonomik durumlarının oy tercihlerini etkilemeyeceğini belirtirken, MHP seçmenlerinin yüzde 57,3’ü, CHP seçmenlerinin yüzde 69,4’ü, İYİ Parti seçmenlerinin yüzde 73,2’si, HDP seçmenlerinin yüzde 57,9’u ve Saadet Partisi seçmenlerinin yüzde 90’ı ekonomik durumlarının oy davranışlarını etkileyeceğini belirtti.

Araştırmaya katılanların yüzde 85’i son bir yılda “artık alamadıkları” ürünlerin olduğunu söyledi

Seçmenlerin “artık alamadıkları” ürünler içerisinde ilk sırada kırmızı et, ikinci sırada giyim gelirken bunları tarımsal temel gıda maddeleri izliyor.

Türkiye’nin en önemli sorunları ekonomi ve işsizlik

Araştırmanın sonuçlarına göre Türkiye’nin en önemli üç büyük sorunu yüzde 64,8 oranıyla ekonomi, yüzde 51 ile işsizlik ve yüzde 17,2 ile eğitim. Bu sonuç da seçmenler için ekonomik durumun en elzem sorun olduğunu gösteriyor. Güvenlik ise yüzde 14,3 ile dördüncü sırada bulunuyor.

AKP seçmenleri için de Türkiye’nin en önemli sorunlarında yüzde 57,9 ile ekonomi birinci, yüzde 44,3 ile işsizlik ikinci sırada yer alıyor.

Bunun yanı sıra CHP ve HDP seçmenleri için “adalet” de Türkiye’nin en önemli sorunları içerisinde.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.