Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlıksız beslenme, sigara kullanımından daha fazla ölüme neden oluyor

Sağlıksız beslenmenin sigara içmekten daha tehlikeli olduğu ve yılda her beş ölümden birinin sağlıksız diyetlerden kaynaklandığı ortaya çıktı.

Guardian’ın haberine göre, tıp dergisi The Lancet’te yayınlanan araştırmada, dünya genelinde 11 milyon insanın aşırı tuz, şeker ve işlenmiş gıdalar nedeniyle yaşamını yitirdiği ortaya konuldu. Ancak en büyük sorun yediğimiz zararlı yiyecekler değil. Yediğimiz yiyeceklerin besin değeri olmadığını belirten araştırmacılar, sebze, meyve, kabuklu yemişler ve baklagillerin teşviki politikalarında küresel bir değişim çağrısında bulundu.

Çalışmaya göre, zararlı olan şeker ve trans yağlar, diyetimizde sağlıklı gıdaların bulunmamasından dolayı daha fazla ölüme sebep oluyor. Yanlış beslenme kaynaklı ölümler özellikle kalp krizleri, felç ve Tip iki diyabet nedeniyle yaşanıyor.

“Sağlıksız diyet küresel çapta tüm ölüm risklerinden daha fazla”

Araştırmacılar, danışılmadan yapılan diyetlerin tütün içmek kadar fazla risk taşıdığını belirtti ve “Bulgularımız, sağlıksız diyetin küresel çapta diğer tüm risklerden daha fazla ölümden sorumlu olduğuna yönelik. Uluslararası insan beslenmesinin iyileştirilmesine yönelik acil ihtiyaçların altı çizilmesi gerekiyor” dedi.   

Araştırmacılar ayrıca, insanları “son yirmi yılda diyet politikası tartışmalarının ana odağı” olan şekeri, tuzu ve yağı kesmeye ikna etmeye çalışmak yerine, sağlıklı seçenekleri teşvik etmenin daha iyi olacağını belirtti.

Washington Üniversitesi Sağlık Ölçüm ve Değerlendirme Enstitüsü (IHME), bu araştırmanın, bugüne kadar yürütülen diyetlerin sağlığa etkileri konusunda en kapsamlı analiz olduğunu vurguladı. Sigara kullanımıyla ilgili ölümlerin 8 milyon olduğu belirtilirken, yüksek tansiyon ve kalp-damar hastalıklarından kaynaklı ölümlerin 10 milyon olduğu kayıtlara geçti. 

Ölümlerin en sık görüldüğü ülke Özbekistan, en az görüldüğü ülke İsrail

Araştırma 195 ülkeye ait verilere dayanıyor. Bu verilere göre, İsrail sağlıksız beslenmeden kaynaklı ölümlerin en az görüldüğü ülke olarak belirlenirken, Özbekistan en sık görüldüğü ülke oldu. İsrail’i sırasıyla Fransa, İspanya ve Japonya izledi.

IHME’nin direktörü ve yazarlardan biri olan Dr. Christopher Murray, çalışmanın birçok araştırmacının yıllardır dile getirdiği sorunları doğrular nitelikte olduğunu söyledi. Murray şöyle konuştu: “Zayıf beslenme, dünyadaki diğer risk faktörlerinden daha fazla ölüme neden oluyor. Sodyum, şeker ve yağ son yirmi yıl boyunca politika tartışmalarının odağı olmasına rağmen, değerlendirmemiz önde gelen diyet risk faktörlerinin yüksek sodyum alımı olduğu yönünde. Bu makale aynı zamanda tüm ülkelerdeki sağlıklı gıdaların üretimini, dağıtımını ve tüketimini teşvik etmek için kapsamlı müdahalelere olan ihtiyacı vurgulamaktadır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.