Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Algoritmayı geliştiren Katie Bouman, karadelik fotoğrafının çekilmesinin öyküsünü anlatıyor (Türkçe altyazılı)

Geçtiğimiz günlerde bilim dünyasında ve hatta bizlerin dünyasında da hayret uyandıran bir gelişme yaşandı. Bir karadeliğin fotoğrafı yayınlandı ilk kez. Bunun üzerine pek çok şey konuşuldu elbette ki, ancak bir isim özellikle öne çıktı: Katie Bouman.

Kendisi, bu karadeliğin görüntüsünün elde edilebilmesi için teleskopların nereye ve nasıl yerleştirilmesini gösteren özel bir algoritmanın mimarı ve aslında tasarladığı bu algoritma sayesinde kara deliğin fotoğrafı çekilebildi.

Burada da Katie Bouman ile açıklanan keşif sonrası yapılan bir röportajı izliyoruz. Heyecanı ve tutkusu hem samimi hem de fazlasıyla yoğun. Öğrenmenin ve bilmenin coşku dolu bir şey olduğunu gösteriyor bizlere.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.