Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tekgıda-İş, Türk-İş’ten ayrılıyor: “Herhangi bir konfederasyona bağlı olmayacağız”

Türkiye Gıda ve Yardımcı İşçileri Sendikası (Tekgıda-İş) bağlı olduğu Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’ndan (Türk-İş) ayrılma kararı aldı. 28 bin üyesi bulunan Tekgıda-İş’in Başkanlar Kurulu’nun aldığı ayrılma kararı, 29-30 Haziran’da gerçekleştirilecek genel kurulda karara bağlanacak.

Gazete Duvar’dan Serkan Alan‘ın haberine göre, 1952’den bu yana Türk-İş’e bağlı faaliyet yürüttüklerini söyleyen Tekgıda-İş  Genel Başkanı Mustafa Türkel ayrılma gerekçesine ilişkin şunları söyledi: “Maalesef gelinen süreçte bugünkü yönetimde ilkesel bağda, emek mücadelesinde aynı yolda yürüyemeyeceğimize karar verdi örgütümüz. 2008 1 Mayıs’ında, Taksim olayında birlikte kutlamayla başladık. Ama sonrasında dönemin başkanı Mustafa Kumlu ve mevcut başkan Ergün Atalay vazgeçti ve ayrışma başladı. Sonrasında TEKEL mücadelesi, Çaykur’a saldırılar… TEKEL mücadelesinde Türk-İş yönetiminin o mücadeleye sahip çıkmaması, o dönem aidat almamıza engel olacak politikalar gütmeleri bu kararı etkiledi. TEKEL mücadelesinin peşinden devam eden o süreçte Çaykur’dan ve TEKEL’den aidat almadığımız halde o döneme ait aidat taleplerinde bulunulması ve hiçbir sendikaya uygulamadığı yüzde 3’lük gecikme faizini bize uygulaması da gerekçelerimiz arasında. Herhangi bir konfederasyona bağlı olmayacağız. Sınıf ve emek mücadelesini sürdüreceğiz. Zaman neyi gösterir bilemeyiz.”

“AK Parti iktidarı konfederasyonları etkin hale getirerek işçi sendikalarının gücünü azalttı”

Konfederasyonların emek mücadelesinde işlevlerini yitirdiğini söyleyen Türkel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sendikaların emek mücadelesinde işçileri savunurken konfederasyon yapılarının siyasi iktidar eliyle kontrol edilerek kişilerin lehine kararları engelleyici, öteleyici bir misyon üstlenmeye başladıklarını düşünüyoruz. Bugünkü AK Parti iktidarı da önceki iktidarlar da sendikalarla uğraşmak yerine 12 Eylül sonrasında konfederasyonları ve kamu işveren sendikalarını etkin hale getirerek işçi sendikalarının gücünü azalttı. Bunlar artık rahatsızlık vermeye başladı. Kıdem tazminatı meselesi de dahil bütün kazanımlarımız elimizden alınmaya çalışıldı. Şimdi de bireysel emekliliği zorunlu hale getirme gibi bir sürü sorunlar var. Maalesef konfederasyonlar kazanılmış hak diyorlar ama ortada hak kalmamış durumda.”

Akademisyen ve sendika uzmanı Aziz Çelik ise sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Tekgıda-İş’in ayrılma kararını “Sürecin ayrılıkla sonuçlanıp sonuçlanmayacağını söylemek için henüz erken. Ancak izlenmesi gereken önemli bir gelişme” diyerek değerlendirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.