Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AYM’den Kürtçe ve Türkçe siyasi gazetelerle ilgili karar: Cezaevlerindeki mahkûm ve tutuklulara verilmemesi ifade özgürlüğünün ihlali

Anayasa Mahkemesi (AYM); Özgürlükçü Demokrasi, Demokrasi, Demokratik Ulus, Yeni Demokratik Ulus, Serxwebûn, Özgür Gündem, Özgür Halk, Azadiya Welat, Diz Çökmeyenlerin Gazetesi ve Atılım gazetesi ile Jineoloji dergilerinin 2014-2018 yılları arasında yayımlanmış nüshalarının mahkûm ve tutuklulara teslim edilmemesinin ifade özgürlüğünün ihlali olduğuna hükmetti.  

AYM, 27 Mart 2019’da verdiği kararda, başvurucuların söz konusu gazete ve dergilerin kendilerine teslim edilmediği gerekçesiyle infaz hâkimliklerine şikâyette bulunduklarını anımsattı. İtirazlar reddedilince ağır ceza mahkemeleri nezdinde de itiraz edildiği ancak infaz hâkimliğinin kararlarının usul ve yasaya uygun olduğu gerekçesiyle yine reddedildiği aktarıldı. 

Haber alma özgürlüğü ihlali

Bireysel başvuruları değerlendiren AYM, ceza infaz kurumlarında tutuklu ya da hükümlü olarak bulunan başvuruculara gönderilen süreli yayın şeklindeki yazılı dokümanların onlara verilmemesinin haber veya fikir alma özgürlüğüne, dolayısıyla ifade özgürlüğüne yönelik bir müdahale olduğunu kabul etti. Ayrıca başvuruculara ayrı ayrı 500 TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti. 

Çok sayıda şikâyet AYM’nin önünde

Kararda, bir yayının farklı cezaevlerinde bulunan aynı hukuki durumdaki kişilere verilip verilmemesine ilişkin olarak farklı kararlar verildiği belirtildi. Aynı yayının bazı cezaevlerindeki kişilere herhangi bir müdahale olmaksızın verilebildiği, başka cezaevlerindeki kişilere birbirleriyle son derece ilgisiz gerekçelerle kısmen veya tamamen verilebildiği anlatıldı. Bu durumun inceleme kapasitesini aşacak sayıda şikâyet, bireysel başvuru yoluyla AYM’nin önüne getirildiği belirtildi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.