Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Interpol, 50 çocuğu istismarcıların elinden kurtardı

Uluslararası Polis Teşkilatı Interpol, Tayland, Avustralya ve ABD’de dokuz kişinin pedofili suçundan dolayı tutuklandığını ve 50 çocuğun kurtarıldığını açıkladı.

Her internet kullanıcısının erişemediği ve arama motorları aracılığıyla bulunamayan “dark web” üzerinden kurulan pedofili sitesinin dünya çapında 63 bin kullanıcısı vardı. Yaklaşık iki yıl önce Interpol, bu kişilere karşı 60 ülkede operasyon başlatmıştı.

Tutuklamaların ardından 50 çocuğun kurtarıldığını belirten polis, 100 çocuğu daha kurtarmak için kimliklerini tespit etmeye çalışıyor. Interpol ve ABD Ulusal Güvenlik Araştırmaları (HSI) Departmanı, çocuk istismarcılarının kimliklerini IP adresleri üzerinden ve ulusal ajansların yardımıyla tespit etti.

“Görüyoruz ve sizi adalete teslim edeceğiz”

HSI’nin Bangkok’taki bölge temsilcisi Eric McLoughlin, ABD’de “çok sayıda tutuklamanın” gerçekleştiğini ve suçluların arasında iki yaşında üvey kardeşini istismar eden birinin de bulunduğu belirtti. 

Interpol Genel Sekreteri Juergen Stock da konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Blackwrist Operasyonu, istismara uğrayan çocuklar üzerinden cinsel sömürü materyali üreten ve görüntüleri internette paylaşanlara net bir mesaj gönderiyor: Görüyoruz ve sizi adalete teslim edeceğiz.”

“Çocukların en kötü kâbususunuz”

Operasyon kapsamında ilk tutuklamalar 2018 yılında, web sitesinin yöneticilerinden Montri Salangam’ın Tayland’da, Ruecha Tokputza’nın ise Avustralya’da gözaltına alınmasıyla gerçekleşmişti.

Avustralya Haber Ajansı’nın (AAP) verdiği bilgilere göre, 2011 ve 2018 yılları arasında 15 aylık 11 bebeğe ve 50 çocuğa cinsel istismarda bulunduğu ortaya çıkan 31 yaşındaki Tokputza, 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Yaşanan bu olayların ardından Yargıç Liesl Chapman “Siz bir çocuğun en kötü kâbususunuz, her anne babanın dehşeti, toplum için bir tehlikesiniz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.