Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BM 2019-2020 Dünya Kadın İlerleme Raporu yayımlandı: Kadınlar evlerinde de güvende değil

Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi tarafından her yıl yayımlanan Dünya Kadın İlerleme Raporu’nun bu yılki başlığı Değişen Dünyada Aile. Salı günü yayımlanan raporun başlığından da anlaşılabileceği üzere, “toplumun çekirdeği” olarak kabul edilen “aile” mercek altına alınıyor.

Raporda dikkatleri üzerine çeken nokta, ailenin kız çocuklarının özellikle gelişim dönemlerinde sevgi, şefkat gibi duyguları tattıkları bir birim olabileceği gibi, birçok kız çocuğu için şiddet ve ayrımcılıkla ilk karşılaşmanın yaşandığı yer de olabildiğinin saptanması. 

BM Kadın Birimi’nin raporda yer verdiği bulgulara göre, her üç kadından biri, yakın bir aile ferdi ya da eşleri tarafından fiziksel ya da cinsel istismara uğruyor. Dolayısıyla, kadınlar için şiddete maruz kalma riskinin en yüksek olduğu yerlerden birinin, kendilerini güvende hissetmeleri beklenen evleri, aileleriyle paylaştıkları yaşam alanları olduğu görülüyor.

Bazı ülkelerde kız çocukları miras hakkına sahip değil. Bazılarında ise kadınların kocalarının “sözünden çıkmamaları” gerektiği yasalarla sabit. Raporun özet kısmında, tüm bu nedenlerle ailenin kız çocukları ve kadınlar için çelişkili/gri bir alan olarak görülmesinin ve küresel ölçekteki düzenlemelerin yanı sıra, ülkeler bazında da yasal düzenlemelerin iyileştirilmesinin önemi vurgulanıyor.

Dünya genelinde her gün 137 kadın aile fertlerinden biri tarafından öldürülüyor. 2017’de işlenen kadın cinayetlerinden yüzde 60’a yakınında katil aile üyelerinden biri.

Dünya Bankası’nın 2018 verileri kullanılarak, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi tarafından yapılan hesaplamalara göre, dünya genelindeki ülkelerin yüzde 58’inde, bir erkeğin eşine tecavüz etmesi, onu cinsel birlikteliğe zorlaması, yasalarla, açık ve net bir şekilde “suç” olarak tanımlanmıyor. Her 10 ülkeden sadece dördünde evlilik içi tecavüz suç olarak kabul ediliyor.

Evlilik içi tecavüzün suç sayılmadığı pek çok ülkede, tecavüzcü mağdurla evlenerek soruşturmadan kurtulabiliyor. Yakın zamana kadar Tunus, Ürdün ve Lübnan’daki kadınlar buna izin veren yasalar yüzünden benzer durumlarla karşılaşıyorlardı.

Şimdi ise Irak, Malezya gibi pek çok ülkede kadınların tecavüzcüleri ile evlendirilmesine izin veren, hatta bunu öngören yasalara karşı mücadele başlatıldığı raporda vurgulanıyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.