Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ulus Baker’in 12. ölüm yıldönümünde Tanıl Bora: “Dostluğu, politik ve etik bir dava haline getirmiş birisiydi”

ODTÜ öğretim üyesi, sosyolog, yazar ve çevirmen Ulus Baker, bundan 12 yıl önce, 12 Temmuz 2007’de böbrek ve kalp yetmezliği nedeniyle İstanbul’da hayatını kaybetti.

Baker’in 12. ölüm yıldönümünde yakın arkadaşı Tanıl Bora, Ulus Baker’in ardında bıraktığı düşünceleri ile ilgili açıklamalarda bulundu: 

“Ulus, sohbet ehliydi”

“Onun düşüncelerini yazılarını takip edenler bilirler. Dostluğu, hakikaten bir politik ve etik bir dava haline getirmiş birisiydi. Dostluk etmeyi, dost sohbeti içinde olmayı, dost sohbeti nazarıyla her şeye bakmayı ilke edinmiş birisiydi. Sohbet ehliydi Ulus. Onun açısından sohbet formu karşılıklılık içeren ve zihni açan bir iletişim biçiminin, konuşma biçiminin formuydu. Onun için ‘sohbet’ kavramını çok fazla kullanırdı.Düşünsel açıdan özellikle Spinoza ve Deleuze, Türkiye’de o kadar çok bilinmez ve izlenmezken, bilinmesine, ciddiye alınmasına çok katkısı oldu Ulus’ın. Değdiği çok düşünür var, ama bu ikisini öne çıkarmak gerekir.”

Tanıl Bora, ölümünün ardından Ulus Baker’le ilgili ortaya çıkan dair hikayelere ilişkin olarak şunları söyledi:

“Ulus’u sevenlerin, tanıyanların ve bilenlerin çoğunun da canını sıkan şöyle bir şey var Ulus’la ilgili; bir tür kültleştirme, bir tür mitleştirme… Bir Ulus imgesi var ortalıkta dolaşan. Biraz karikatürize ederek, bazen acayip mistikleştirerek, bir ahir zaman dervişi kılığına sokarak. Bu, onu tanımış, sevmiş olanları çok üzüyor.”

“Leningrad’dan Ankara’ya”

Ulus Baker, 4 Temmuz 1960 tarihinde Leningrad’da (Sovyetler Birliği) dünyaya geldi. Tam ismi Ulus Sedat Baker olup aslen Kıbrıslıdır. Babası psikiyatr Sedat Baker, annesi ise şair Pembe Marmara’dır.

Üniversite eğitimini ODTÜ Sosyoloji’de yapan Baker, bu bölümde asistan ve öğretim üyesi olarak da görev aldı. İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Özgür Üniversite’de sinema tarihi ve sosyoloji dersleri verdi. Siyasi teori, kitle iletişim araçları, sinema alanlarında çalıştı. Spinoza ve Deleuze çevirileri yaptı, bu iki düşünür hakkında Türkçe birçok makale yazdı. Sinemada “Sine-göz” (Kinoglaz) akımının kuramcısı Dziga Vertov hakkında sinema eleştirileri kaleme aldı. Birikim, Toplum ve Bilim, Virgül dergilerind yazıları yayımlandı. Sosyalizm ve Toplumsal Mücadeleler Ansiklopedisi’ni (İletişim, 1988) hazırlayan kadroda yer aldı. Birçok platformda dersleriyle, konferanslarıyla, “serbest” konuşmalarıyla, sanal ortamda yazışmalarıyla, hep insanlarla sohbet halinde oldu.

Dolaylı Eylem, Beyin Ekran, Kanaatlerden İmajlara, Duygular Sosyolojisine Doğru, Yüzeybilim Fragmanlar, Aşındırma Denemeleri, Kant Üzerine Dört Ders, Spinoza Üzerine On Bir Ders, Leibniz Üzerine Beş Ders, Siyasal Alanın Oluşumu Üzerine Bir Deneme kitaplarını yazdı. Kitapları Birikim, Öteki ve İletişim Yayınları tarafından basıldı.

12 Temmuz 2007’de 46 yaşında İstanbul’da hayata veda etti. 2008 yılında Ankara’da kurulan Körotonomedya Topluluğu “Ulus Baker Buluşması” düzenledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.