Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeşiller: Avrupa’nın yeni umudu, aşırı sağın bir numaralı düşmanı

New York Times’da çıkan analiz yazısında, Avrupa’da mayıs ayında yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri sonucu oyları artan Yeşiller inceleniyor. Bu haberi aktarıyoruz:

Alman Yeşiller Partisi’nin Eş Başkanı Annalena Baerbock geçtiğimiz yıl partisinin gücünün arttığını gördü. Ancak Baerbock partisinin gücünün daha da artmasını istiyorsa ‘iklim’ konusunun sadece elitlerin değil aynı zamanda tüm vatandaşların bir derdi olması gerektiğinin farkında.

Baerbock Fransa’daki Sarı Yelekliler hareketi sonrasında şunu söyledi “Sosyal adaleti törpüleyerek iklimi kurtaramayız. İki mesele birlikte ele alınmalı” dedi. Uzmanlar günümüzde Avrupa’da bir Yeşiller enerjisi olduğunu değerlendiriyor.

Almanya’da yapılan bir kamuoyu anketinde Yeşiller Şansölye Angela Merkel’in partisinin önünde duruyor. Bir çok kişi, Yeşillerin bir sonraki Alman hükümetini oluşturacağından emin. Son olarak mayıs ayında yapılan AP seçimlerinde, farklı ülkelerden de olsa Yeşiller 751 koltuğun 63’ünü kazandılar. Bu bir önceki AP seçimine göre yüzde 47’lik bir artış anlamını taşıyor.

Yeşillerin yükselişinin sebepleri

İnsanların Avrupa’da Yeşillere yönelmesinin sebepleri arasında son dönemde tecrübe edilen rekor sıcaklıklar ve sıradışı hava olayları ile birlikte aşırı sağın yükselmesine karşı bir tepki var. Öte yandan, sosyal demokrat partilerin çöküşü Yeşillere bir alan bırakıyor. Ayrıca, göç ve göçmenler konusu Avrupa’da giderek ikincil bir konu haline gelmeye başladı. Popülistler ile Yeşiller arasındaki temel tartışma konusunda iklim öne geçmeye başladı.

Yeşiller Avrupa’da geleceğin yeni umudu olunca, aşırı sağcılar da onları baş düşmanları saymaya başladı. Almanya’da yeşillerin aşırı sağ karşıtı söylemlerinden biri “Almanya’nın geleceğinde nefret diye bir alternatif yok“. Yeşiller Almanya’da yüzde 20’ye yaklaşmış durumda. Almanya’daki aşırı sağın partisi Alternative für Deutschland (AfD) ise yeşilleri elitist olmakla suçluyor. AfD’den avukat Karsten Hilse Yeşillerin çevrecilik yaptığını ama ikiyüzlü bir şekilde bunu yaptıklarını söylüyor, ona göre dünyayı karbondioksit anlamında kirleten uçakları en çok kullananlar, bunu kullanabilecek parası olan yeşiller ve onlar gibiler.

Brexit’in tartışıldığı İngiltere’de bile Yeşiller yüzde 12 seviyesinde. Sarı Yelekliler hareketinin sarstığı Fransa’da ise son seçimlerde Yeşillerin aldığı oy yüzde 13,5. Ancak Yeşiller Güney Avrupa’da oldukça zayıf. Bundan itibaren, Yeşiller Avrupa kıtası düzeyinde bağlantılar kuracak ve daha adil bir parti düzeni için çalışacaktır. Almanya’da Yeşillerin önemli isimlerinden biri Ralph Obermauer “Ekolojik bir toplum istiyorsanız bunu işçi sınıfı ile birlikte yapmalısınız” diyor. “Yeni toplum adil olmalı” diye de ekliyor. Obermauer uyarıyor: “Eğer iklim ve otomasyon sistemlerinin yarattığı işsizliği ve çeşitli sorunları dikkate almazsak, Almanya kendi sarı yelekliler hareketini yaşayacak.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.