Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump, radikal sol eylem grubu Antifa’yı terör örgütü ilan etmeyi önerdi: “Korkak, zırdeli solcular”

Donald Trump, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımda, uluslararası radikal sol eylem grubu Antifa’yı terör örgütü ilan etmeyi düşündüğünü açıkladı. Paylaşımında Antifa’yı “korkak zırdeli solcular” diye tanımlayan Trump, grubu terör örgütü ilan etmenin polisin işini kolaylaştıracağını söyledi.

Antifa, sağ siyaseti hedef alıyor

Antifa seçim öncesi dönemde sıkça Trump destekçisi gruplara yönelik eylemlerde bulunuyordu. En son geçen haziran ayında sağcı yazar Andy Ngo’nun Antifa eylemcileri tarafından saldırıya uğraması, örgütün ülke çapında tartışma konusu olmasına yol açtı.

Ülkedeki bazı sağcı siyasetçiler grubun faaliyetlerinin durdurulması için çağrıda bulunsa da grubun gerçekten bir tehdit yaratıp yaratmadığı konusunda bir fikir birliği sağlanabilmiş değil.

Ayrımcılık karşıtı bir grup olan İftira ve İnkârla Mücadele Birliği’nin yayınladığı rapora göre, 2018 yılında ülkedeki radikal gruplar tarafından gerçekleştirilen cinayetlerin tamamı radikal sağ, yani ırkçı gruplar tarafından gerçekleştirilmiş. Raporda aynı zamanda radikal sol grupların şiddet eylemlerine son 20 yıldır nadiren rastlanıldığı ve bu eylemlerin çoğunun sadece maddi zarara yol açtığı belirtiliyor.

Açıklama Almanya’da tartışma konusu oldu

Trump’ın açıklamas, Antifa hareketinin çıkış noktası Almanya’da da tartışma konusu oldu. ABD Başkanı’nın paylaşımı sonrası Twitter’da başlatılan #IchbinAntifa (Ben Antifa’yım) etiketi Almanya’da trendler listesinde birinci sıraya ulaştı. Bazı sol siyasetçiler de bu etikete destek verdi.

Sol Parti Eşbaşkanı Bernd Riexinger, “Daima ve her zaman Antifa olacağım. Alman tarihi bizi faşizm ve ırkçılıkla mücadele etmeye mecbur kıldı. Sokakta ve parlamentoda” paylaşımında bulundu.

Sağ siyasetçiler ise etikete tepki göstererek Trump’a destek verdi.

Aşırı sağ “Almanya İçin Alternatif” (AFD) partisinden milletvekili Jürgen Braun, Twitter’daki etiketle ilgili “Eğer Antifa nihayet bu ülkede terör örgütü olarak sınıflandırılmışsa, şu anda popüler olan ‘Ben Antifa’yım’ etiketi terörle mücadele için çok zengin bir ipucu havuzu sunuyor” dedi.

“Anti-Faşist”in kısaltması olan Antifa grubunun kökenleri İtalya’da Mussolini ve Almanya’da Hitler yönetimlerine karşı kurulan gruplara dayanıyor. 60’lı yıllarda bugünkü halini almaya başlayan hareket, 70’lı yıllardan beri ABD’de de örgütlü.

“İfade özgürlüğü kanunu Trump’ın isteğine engel”

Konuyla ilgili Minnesota Üniversitesi’nde toplumsal hareketler üzerine doktora çalışmaları yapan Sinan Erensü ile konuştuk. Erensü, Amerika’daki ifade özgürlüğü kanunundan dolayı sadece yurtdışı asıllı örgütlerin terör örgütü ilan edilebileceğini söyledi. Erensü, bu sebepten Antifa grubunun da ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirildiğini, grubun terör örgütü ilan edilemeyeceğini belirtti.

Erensü ile yaptığımız söyleşinin tamamı:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.