Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AYM’den 17-25 Aralık ile ilgili yayın yasağına “hak ihlali” kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM), Halk TV‘nin başvurusu üzerine dört eski bakan hakkındaki araştırma komisyonu ile ilgili yayınlara getirilen yasak için “basın özgürlüğü ihlali” kararı verdi. Mahkeme, yayın yasağının “kanunilik” ölçütünü karşılamadığına hükmetti ve bu kararla kamu gücünü kullanan organların keyfi davranışlarının önüne geçilmediğine işaret etti.

AYM, eski bakanlar Mehmet Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkındaki yolsuzluk ve rüşvet iddiaları için kurulan meclis araştırma komisyonu haberlerine yayın yasağı getirilmesinin ifade ve basın özgürlüğü ihlali olduğuna hükmetti. Kararı oybirliğiyle alan mahkeme, devam eden 17-25 Aralık soruşturması için, “Önleyici bir tedbir olarak konulacak yayım yasağı yönünden hiçbir hüküm içermediği görülmüştür” dedi.

Ayrıca mahkeme kararında, “Anayasa Mahkemesi açıklanan gerekçelerle Anayasa’nın 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine karar vermiştir” denildi.

Ne olmuştu?

17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarının ardından TBMM Başkanlığı, 21 Kasım 2014’te Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına yazı göndererek, meclis komisyonu tarafından yürütülen soruşturmayla ilgili yayın yasağı talep etmişti. Başsavcılığın talebi üzerine mahkeme soruşturma bitene kadar yayın yasağı kararı almıştı. Yayın yasağına itiraz eden Halk TV sonuç alamayınca AYM’ye başvurmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.