Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Yedinci Kıta”: 16. İstanbul Bienali, 25 ülkeden 56 sanatçıyla ekoloji ve sanat arasındaki ilişkiyi tartışmaya açıyor

Haber: Hatice Utkan Özden / Kamera ve kurgu: Öykü Atan

İstanbul Bienali‘nin bu yılki başlığı Yedinci Kıta.

Küratörlüğünü sanat dünyasının önde gelen isimlerinden akademisyen ve yazar Nicolas Bourriaud’nun üstlendiği bienal, merkezine ekolojiyi aldı.

İnsanlığın sebep olduğu doğal veya kültürel atıklara antropoloji ve arkeolojinin araçlarıyla bakan güncel sanat çalışmalarına yer veren bienal, sanat ve ekoloji arasındaki ilişkiyi de tartışmaya açıyor. Yedinci Kıta adı, halen Pasifik Okyanusu’nda yüzmeye devam eden, yedi milyon ton ağırlığındaki plastik yığınına verilmişti. Bu ad bienale de ilham kaynağı oldu.

Bourriaud, sanatçıları kendilerini bir arkeolog, bilim insanı ya da antropolog olarak konumlayarak, sanat ve ekoloji arasındaki ilişkiyi açıklamaya ve keşfetmeye çağırıyor.

25 ülkeden 56 sanatçının 220’den fazla eserinin sergileneceği bienale, Türkiye’den sekiz sanatçı katılıyor. Birbirinden farklı alanlarda çalışan sanatçıların bienal için özel olarak ürettiği 36 yeni eser de İstanbul’da ziyaretçilerini bekliyor. Eserler, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nin Tophane’deki yeni binasının yanı sıra, Pera Müzesi ve Büyükada’da görülebilecek. Bienal, 10 Kasım’a kadar ücretsiz olarak gezilebilecek.

Hatice Utkan Özden bienali Medyascope için gezdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.