Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BTS Başkanı Hasan Bektaş: “Siyasi müdahaleler, trenleri ölüm araçlarına çevirdi”

Türkiye’de son yıllarda yaşanan ölümlü tren kazalarına bir yenisi eklendi. Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattını kontrol amacıyla Ankara’dan yola çıkan tekli lokomotif, Bilecik merkeze bağlı Ahmetpınar Köyü sınırları içindeki tünelde raydan çıkarak 200 metre sürüklendi. Tünelin duvarına çarpan trende bulunan iki makinist, Sedat Yurtsever ve Recep Tunaboylu, hayatlarını kaybetti.

Bilecik Valisi Bilal Şentürk, “Lokomotifimiz, saatte 30 kilometre ile gitmesi gereken yere biraz daha hızlı girip kontrolden çıkmış” açıklaması yaparken, Medyascope’a konuşan Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Başkanı Hasan Bektaş, “İnşaatı bitmemiş hatta tren çalıştırarak makinistlere ‘Gel kaza yap’ denmiş burada” dedi.

“TCDD siyasi şovların yapıldığı bir kuruma dönüştü”

Bektaş, “Kaza yapılan hat 25 Temmuz 2014 yılında açıldı. O zamandan beri bu hatta inşaat devam ediyor. Bitmiş bir hat değil. Zaman zaman eski yola giriyor, zaman zaman yeni yolu kullanıyor. Kazanın olduğu yer ise eski yolla yeni yolun birleştiği yer” diye konuştu.

BTS Başkanı Bektaş, Bilecik Valisi Bilal Şentürk’ün “Lokomotifimiz, saatte 30 kilometre ile gitmesi gereken yere biraz daha hızlı girip kontrolden çıkmış” açıklamasına da şöyle tepki gösterdi: “Bitmemiş yolda tren çalıştırmakla ilgili hiçbir şey söylenmiyor, ‘Makinist 30 kilometreden fazla gitmiş’ deniyor. Hat inşaatı tamamlanmadan burada tren çalıştırılıyor. Devlet Demiryolları’nı ülkenin ulaşım ihtiyacını karşılayacak bir kurum olarak görmüyorlar. Demiryolları son 20 yılda siyasi şovların yapıldığı bir kuruma dönüştü. Siyasi atamaların yapıldığı bir kurum haline geldi. Ankara’da geçen yıl yaşadığımız ve dokuz kişinin öldüğü kazanın yaşandığı yol, tamamen bitmeden 24 Haziran seçimlerinden önce açılmış bir yoldu. Bunu iktidar siyasi bir şov olarak kullandı. Hızlı trenin ilk kullanılmaya başlandığı zamandaki Pamukova’da yaşanan kaza da siyasi bir şovun sonucuydu. Eskişehir-İstanbul arasındaki hat da bitmeden açıldı ve bu kaza gerçekleşti. Demiryollarına siyasi iktidarlar tarafından bilerek yatırım yapılmadı. Özellikle mevcut iktidar tarafından siyasi amaçlarla kullanıldığı için vardığımız nokta bu oldu.”

Bektaş, Türkiye’deki tren hatlarının güvenli olup olmadığıyla ilgili sorumuza şu yanıtı verdi:

“Trenler dünyadaki en güvenli ulaşım aracıdır. Ancak demiryollarının gerektirdiği teknolojik yatırımlarla, idari yönden ve işletme yönünden beslemezseniz, bu yatırımları yapmazsanız, buralara siyasi müdahaleler yaparsanız, yandaşlarınızı özellikle karar verici birimlerin başına atarsanız trenler güvenli ulaşım aracı olmaktan çıkar, ölüm araçlarına dönüşür.”

Son 15 yılda yaşanan ölümlü tren kazaları

22 Temmuz 2004 Pamukova YHT kazası: İstanbul-Ankara seferini yapan hızlandırılmış tren, Sakarya Pamukova yakınlarında raydan çıktı. 41 kişi öldü, 89 kişi yaralandı. Kaza ile ilgili davada makinist Fikret Karabulut’a 2 yıl 6 ay ile 1100 lira, makinist Recep Sönmez’e ise 1 yıl 3 ay hapis ile 1333 lira para cezası verildi. Anayasa Mahkemesi kazadan 14 yıl sonra TCDD’nin mağdur ailelere 30 bin lira tazminat ödemesine hükmetti.

11 Ağustos 2004 Tavşancıl tren kazası: Pamukova’da yaşanan kazadan 20 gün sonra Başkent ve Adapazarı ekspresleri Kocaeli Tavşancıl mevkiinde kafa kafaya çarpıştı. Kazadan sekiz kişi öld,ü 88 kişi yaralandı. Kaza yapılan hatta sinyalizasyon sisteminin olmadığı ortaya çıktı.

6 Temmuz 2015 Kangal tren kazası: Sivas’ın Kangal ilçesinde iki yük treninin çarpışması sonucu yaşanan kazada bir makinist öldü, bir makinist yaralandı. Dönemin BTS Başkanı Uğur Yaman, “Yeniden yapılandırma adı altında ‘tren şefi’ uygulamasının kaldırılması ve özelleştirmeler kazaların gerçek sebebidir” dedi.

6 Mayıs 2017 Yahşihan tren kazası: Kırıkkale’nin Yahşihan ilçesi yakınlarında Ankara-Kırıkkale hattında ilaçlama yapan trenin vagonu devrildi. Vagonun altında ezilen işçi Hayrettin Pala yaşamını yitirdi. Kazada üç işçi de yaralandı.

4 Ağustos 2017 Baskil tren kazası: Demir cevheri taşıyan yük treni Elazığ Baskil ilçesinde raydan çıkıp devrildi. Kazada iki makinist yaşamını yitirdi. Dönemin BTS Başkanı Hasan Akdemir, “Tamir edilmesi gereken trene tonlarca demir cevheri yüklendi. Trenin fren aksamı çalışmıyordu. Kâr hırsı makinistleri ölüme götürdü” diye konuştu.

8 Temmuz 2018 Çorlu tren kazası: Çorlu Sarılar mevkiinde yolcu treni, balast malzemesinin boşalması sebebiyle devrildi. Kazada yedisi çocuk 25 kişi öldü, 341 kişi yaralandı. Bilirkişi raporu TCDD yönetimini kusurlu bulmadı. Dört alt düzey memurun yargılandığı davada sanıklardan Turgut Kurt, “Birçok kez TCDD yönetimini bu hattın bakıma ihtiyacı olduğu yönünde uyardım” dedi.

13 Aralık 2018 Ankara YHT kazası: Ankara-Konya seferini yapan tren, kılavuz trene çarparak kaza yaptı. Kazada üçü makinist dokuz kişi öldü, 47 kişi yaralandı. Hattın sinyalizasyon sistemi olmadan açıldığı ortaya çıktı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.