Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

5,7’lik depremin ardından: İstanbullular geceyi sokakta geçirdi, hasar gören Çapa Tıp Fakültesi binasında oturma eylemi yapıldı

İstanbullular’ın gündeminde dünden bu yana deprem var. Silivri açıklarında, Marmara Denizi’nde meydana gelen 5,7 büyüklüğündeki deprem ve artçı sarsıntıların ardından binlerce kişi geceyi dışarda geçirdi. Kentin pek çok yerinde büyük ve küçük çaplı hasarlar oluşurken, bazı okullar tatil edildi.

Depremden sonra paniğe kapılan İstanbullular, pek çok ilçede geceyi sahillerde, cami bahçelerinde ve parklarda geçirdi. Zeytinburnu’ndaki Dr. Ziya Gün Parkı’nda toplanan bazı yurttaşlar geceyi dışarıda geçirmek için çadır kurdu. Yurttaşların toplandığı bir başka alan da Taksim’deki Gezi Parkı’ydı. Geceyi evlerinde geçirmek istemeyen Beyoğlu sakinleri, parka yorgan ve battaniyelerini serip uyudu. Geceyi Sultanahmet, Fatih ve Eyüp Sultan camilerinin bahçelerinde geçirenler de oldu. Avcılar’ın Denizköşkler ve Ambarlı mahallelerinin sakinleri de, gece geç saatlere kadar parklarda nöbet tuttu.

Deprem nedeniyle İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nde de hasar meydana geldi. Öğrenciler ve çalışanlar, bugün derslere girmeyerek oturma eylemi yaptı. Hastanedeki çatlak fotoğrafları ise #AcilEylemPlanıNerede, #çapabağırıyor, #çapayıkılıyor etiketleri ile sosyal medyada paylaşıldı.

Esenyurt’ta birbirine bitişik iki bina arasında yaklaşık 15 santimetrelik yarık oluştu. Binadaki hasarlar ve artçı sarsıntılar nedeniyle endişeye kapılan kimi apartman sakinleri geceyi dışarıda ya da tanıdıklarında geçirdi.

14 okulda eğitime bir gün ara verildi

İstanbul Valiliği, dokuz ilçede 14 okulun bir günlüğüne tatil edildiğini açıkladı. Valilikten yapılan açıklamada Sultangazi’de İstiklal İlkokulu ve İstiklal Ortaokulu, Gaziosmanpaşa’da Vefa Poyraz Anadolu Lisesi, Bahçelievler’de Rehberlik ve Araştırma Merkezi ve Yenibosna Ortaokulu, Büyükçekmece’de Mimar Sinan İlkokulu ve Ortaokulu, Silivri’de Prof. Dr. Besim Üstünel Anaokulu, Arnavutköy’de Şehit Er Tuncer Türkan Ortaokulu, Küçükçekmece’de Tahsin Banguoğlu İlkokulu, Nergiz Anaokulu, Atatürk Kız MTAL ve Kanarya Ortaokulu, Maltepe’de Halit Armay Anadolu Lisesi ve Çatalca’da Arif Nihat Asya MTAL adlı okullarda eğitime bir gün ara verildiği duyuruldu.

“İmamoğlu, Türkiye Afet Müdahale Planı Toplantısı’na davet edilmedi” iddiası yalanlandı

Eyüp ilçesine bağlı Hasdal’daki Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nda (AFAD) İçişleri Bakanlığı, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) katılımıyla Türkiye Afet Müdahale Planı Toplantısı düzenlendi. Toplantıya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun davet edilmediği öne sürüldü. . Ancak İmamoğlu ve İstanbul Valiliği, bu iddiayı yalanladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, toplantıda yaptığı konuşmada, “İlk depremden şu ana kadar en büyüğü 4,1 olan 188 artçı deprem yaşadığımız bu süreçte, yine tüm ilgili birimlerimizle teyakkuz halinde gelişmeleri anlık olarak takip ediyoruz. Hasar ihbarı yapılan 55 okuldan tatil edilen 14’üyle ilgili de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Üç gün içerisinde de durumlarıyla ilgili nihai sonuca varılacak” diye konuştu.

İmamoğlu: “Belediyemizin olası ihtiyaca dönük bir merkezi var”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Lojistik Merkezi’ni gezen Ekrem İmamoğlu, “Burası İstanbul’da olası bir ihtiyaca dönük hizmet etme kapasitesine sahip, değerli bir merkezimiz. İnşallah böyle bir afet hiç yaşamayız, ama böyle bir durumda belediyemizin bir sisteme sahip bir yapısı var. Bunun gibi imkanlarımızı toplumla paylaşmaya devam edeceğiz” dedi.

İmamoğlu, dün İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi’nde yaptığı açıklamada ise “Deprem tek başına insan öldürmüyor, ihmal öldürüyor. Depreme hazırlık yapmazsanız binalarımızla ilgili sıkıntılar can kaybına sebep oluyor. En hızlı şekilde İstanbul’a hep birlikte müdahale edeceğiz. Afet bilincini geliştireceğiz. Ciddi eğitimlerimiz olacak. İstanbul’da 859 adet deprem toplanma alanının tespitini yaptık. Bunlar arasında hazır olmayanlar var, çoğu İstanbul’un merkezi ilçelerinde” diye konuşmuştu.

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, bugün İstanbul’da Kandilli Rasathanesi’nde basın toplantısı düzenledi. Özener, açıklamasını yaparken artçı bir deprem daha meydana geldi ve rasathanede sirenler çaldı. Özener, “Bir sona doğru yaklaşıyoruz, ama ne zaman olacağını bilmemiz mümkün değil” dedi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, İstanbul depremine ve beklenen tehlikelere dikkat çekmek için Taksim’de bir basın toplantısı düzenledi. Açıklamada, “İmar affı ile İstanbul’da, depreme karşı dayanıksız, hiçbir mühendislik hizmet almadan inşa edilen riskli yapılar devlet eliyle meşrulaştırılmıştır” tespitine yer verildi. Depremin ardından GSM operatörleri nedeniyle yaşanan iletişim sıkıntısına da dikkat çekilen açıklamada “İstanbul’da afet anında iletişimde meydana gelen yoğunlukları önlemek için planlamalar yapılmalı ve elektromanyetik dalgaların frekans aralıkları genişletilmelidir” denildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.