Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tokyo Belediyesi’nden afet hazırlık rehberi: Deprem sırasında ve sonrasında ne yapmalı?

Japonya’nın Tokyo Belediyesi, kentte yaşayan yurttaşların olası bir depreme hazırlıklı olmalarını sağlamak için “Afete Hazırlık: Tokyo” adlı bir rehber hazırladı. Rehberde, Tokyolular’ın şiddetli bir depreme nasıl hazırlanmaları gerektiği ve deprem sırasında ve sonrasında yapılacaklar ayrıntılı olarak anlatılıyor.

Rehberdeki önemli başlıklar arasında, deprem sonrasında aile bireylerinin ya da yurttaşların birbirileriyle iletişim halinde kalabilmesi için alınacak önlemler de var. Rehber, operatörler aracılığıyla sağlanacak iletişimden çok, mesajlaşma yoluyla iletişimi öneriyor. Yazılı iletişim içinse Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlar işaret ediliyor.

Rehbere göre, depreme evden uzakta ya da dışarıda yakalandıysanız deniz kıyısından, enerji hatları ve direklerinden, ağaçlardan, duvar diplerinden ve diğer binalardan uzak durmalısınız ve eğer güvendeyseniz, güvende olduğunuz yerde beklemelisiniz.

“Afete Hazırlık: Tokyo” adlı kitapçık, bir kez daha gösteriyor ki, depremi önlemek mümkün değilse de buna karşı önlem almak mümkün. Rehberde, depreme hazırlanmanın adımları on madde ile şöyle anlatılıyor:

1- Planlama için bir aile toplantısı düzenleyin.

2- En yakın tahliye alanı ve merkezini teyit edin.

3- Afete hazırlık hakkında uyarıları ve faydalı bilgileri almak için Twitter vb. uygulamalara abone olun.

4- Günlük hayatınızın parçası olan malzemeleri stoklayın. Günlük ihtiyacınızdan daha fazla su, yiyecek ve acil durum malzemeniz olduğundan emin olun.

5- Acil durum çantası hazırlayın.

6- Önemli taşınabilir eşyalarınız yanınızda olsun. Pasaportlar, sertifikalar ve diğer önemli belgeleri çıtçıtlı plastik bir dosyada tutun.

7- Evinizdeki mobilya düzenini kontrol edin.

8- Evinizdeki tüm eşyaları, düşmeleri ya da kaymaları önlemek için sabitleyin.

9- Evinizin depreme dayanıklılığını kontrol edin.

10- Afet (deprem, sel, heyelan vb.) tatbikatlarına katılın.

Rehber, deprem olduğunda dikkat edilecekleri de on madde halinde sıralıyor:

Deprem sırasında;

1- Önce kendinizi koruyun. Bir titreme hissettiğinizde veya deprem uyarısı aldığınızda, sağlam bir masanın altında ya da mobilyaların ve ağır eşyaların üzerinize düşmeyeceği bir yerde saklanıp sallantının bitmesini bekleyin.

Yüksek katlarda sallantı birkaç dakika sürebilir; mobilyalar ve bazı nesneler yerlerinden kayabilir.

Depremin hemen ardından;

2- Sakin olun ve yangın ihtimali olan yerleri kontrol edin. Bir yangın çıktıysa sakince hareket edin ve söndürün.

3- Aceleci hareketler, yaralanmalara neden olabilir. Odanın içindeki kırılmış camlara, devrilmiş nesnelere ve mobilyalara dikkat edin.

4- Sallantı hafiflediğinde güvenli bir tahliye için pencereyi ya da kapıyı açın.

5- Kapılardan ve duvarlardan uzak durun. Eğer dışarıdaysanız beton bloklardan, duvarlardan ve yıkılabilecek şeylerden uzaklaşın.

Depremden sonra;

6- Bulunduğunuz yer tehlikeliyse –örneğin, yangın çıkma ihtimali varsa- bir tahliye alanına (toplanma alanına) gidin. Denize yakınsanız, daha yüksek bir yere tahliyenizi sağlayın.

7- Medyadan doğru bilgi toplayın.

8- Ailenizin ve komşularınızın güvende olup olmadığını kontrol edin.

9- Kurtarma çalışmaları için komşularınızla işbirliği yapın.

10- Bir yeri tahliye etmeniz gerekirse, o binanın elektrik sistemini, doğalgaz ve su vanalarını kapatın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.